Αποκτήστε κι εσείς καλές συνήθειες στο χώρο του μπάνιου

Το μπάνιο είναι ένας από τους χώρους του σπιτιού μας που καταναλώνουμε την περισσότερη ενέργεια: νερό, ρεύμα, θερμοσίφωνας... Επίσης, στο μπάνιο μας καταναλώνουμε πολυάριθμα προϊόντα που μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον. Για να μην επιβαρύνει η υγιεινή και η φροντίδα της οικογένειάς μας τον πλανήτη μας, υιοθετούμε μερικές καλές συνήθειες στο μπάνιο μας!

 

Το νερό

Water

-Συνηθίστε να πλένετε το μωρό σας σε νερό με θερμοκρασία 36°C αντί για 37°C: αυτή η θερμοκρασία αφενός είναι ευχάριστη για το παιδί σας και αφετέρου σας επιτρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση ζεστού νερού, φροντίζοντας καλύτερα το ευαίσθητο δέρμα του.

-Σε εσάς, συνιστούμε να προτιμάτε το ντους από το αφρόλουτρο: ένα ντους διαρκεί 5 λεπτά και η κατανάλωση νερού κυμαίνεται μεταξύ 60 και 80 λίτρων. Αντίθετα, σε ένα αφρόλουτρο καταναλώνονται 150 με 200 λίτρα νερού*. Φυσικά, φροντίζετε επίσης να κλείνετε τη βρύση ενώ σαπουνίζετε το πρόσωπο ή το σώμα σας και μην παρατείνετε άσκοπα την παραμονή σας στο ντους!

-Για το μπάνιο του παιδιού σας συνιστούμε να αποφεύγετε το υπερβολικό γέμισμα της μπανιέρας: μερικά εκατοστά νερού είναι αρκετά για ένα διασκεδαστικό αφρόλουτρο.

-Εγκαταστήστε ένα σύστημα εξοικονόμησης νερού στις βρύσες και στους καταιωνιστήρες σας.

-Μην αφήνετε ποτέ το νερό να τρέχει ενώ πλένετε τα δόντια σας ή ξυρίζεστε: με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείτε κάθε φορά περίπου 20 λίτρα νερού*.

-Ελέγχετε για τυχόν διαρροές νερού: κοιτάζετε το μετρητή κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε και κάθε πρωί, όταν ξυπνάτε. Εάν διαπιστώσετε διαφορά στις μετρήσεις, εντοπίστε τη διαρροή! Μία απλή διαρροή από το καζανάκι μπορεί να διπλασιάσει την ετήσια κατανάλωση νερού του νοικοκυριού σας.

-Εγκαταστήστε καζανάκι διπλής ροής στην τουαλέτα σας: έτσι θα έχετε την επιλογή να χρησιμοποιήσετε 3 ή 6 λίτρα νερού σε κάθε χρήση της τουαλέτας αντί για τα 7 λίτρα που καταναλώνονται κάθε φορά με ένα απλό καζανάκι**.
 

* Πηγή: http://www.fondation-nicolas-hulot.org

** Πηγή: Fondation pour la nature et l’homme (Ίδρυμα για τη φύση και τον άνθρωπο)

 

Γνωρίζατε ότι..
Η ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση του νερού για το μπάνιο του μωρού σας είναι ίση με την ενέργεια που καταναλώνει μία λάμπα χαμηλής κατανάλωσης που είναι αναμμένη για περισσότερες από τεσσερισήμισι ημέρες**.
**Πηγή: ανάλυση του κύκλου ζωής του προϊόντος Dermo-Nettoyant της σειράς Mustela Bébé

 

Τα προϊόντα

-Προτιμάτε τις μεγάλες συσκευασίες σε όλα τα προϊόντα υγιεινής και φροντίδας της εταιρείας μας. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζετε την ποσότητα υλικών συσκευασίας στα οικιακά απορρίμματά σας.

-Χρησιμοποιείτε ακριβώς όση ποσότητα χρειάζεστε από κάθε προϊόν, χωρίς σπατάλες.

-Εφόσον είναι εφικτό, επιλέγετε βιοαποικοδομήσιμα προϊόντα μπάνιου (τζελ για το ντους, προϊόντα καθαρισμού με ξάβγαλμα, κ.λπ.) για να περιορίσετε τη ρύπανση των υδάτων.

-Χρησιμοποιείτε κατά προτίμηση προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα ώστε να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον για την καθαριότητα του μπάνιου σας: είναι λιγότερο ρυπογόνα και λιγότερο επιβλαβή για την υγεία του μωρού σας και τη δική σας.

-Αποφεύγετε την κατάχρηση αντιβακτηριδιακών προϊόντων κατά τον καθαρισμό της τουαλέτας σας: διαταράσσουν τη λειτουργία των σταθμών επεξεργασίας των λυμάτων που χρησιμοποιούν τα βακτήρια για την απορρύπανση των υγρών αποβλήτων.

-Προτιμάτε το ανακυκλωμένο χαρτί τουαλέτας.

-Επιλέγετε κατά προτίμηση συμπυκνωμένα απορρυπαντικά: έτσι, χρησιμοποιείτε λιγότερη ποσότητα προϊόντος και λιγότερα υλικά συσκευασίας με την ίδια αποτελεσματικότητα πλύσης.

 

Διαχωρισμός απορριμμάτων

-Στον κάδο διαχωρισμού απορριμμάτων απορρίπτετε τα φιαλίδια αλουμινίου, τις πλαστικές φιάλες, τις χάρτινες συσκευασίες.

-Στον κάδο ανακύκλωσης γυαλιού απορρίπτετε τα γυάλινα φιαλίδια. Εάν έχουν πώμα ή αντλία από πλαστικό ή μέταλλο, αφαιρέστε τα πριν την απόρριψη.

-Απορρίπτετε μαζί με τα οικιακά απορρίμματα αντικείμενα όπως οδοντόβουρτσες, ξυράφια, μπατονέτες, καθώς και υλικά συσκευασίας μικρού μεγέθους (στικ χειλιών, σωληνάρια από κρέμες, δείγματα, κ.λπ.): προς το παρόν δεν ανακυκλώνονται επειδή το κόστος ανακύκλωσής τους είναι υπερβολικά υψηλό σε σχέση με το μέγεθός τους.

-Επιστρέφετε στο φαρμακείο όλα τα φάρμακα που δεν χρησιμοποιείτε, ακόμη κι αν η συσκευασία τους έχει ανοιχτεί, καθώς και τις συσκευασίες των χρησιμοποιημένων φαρμάκων σας.

Ο σωστός διαχωρισμός των χρησιμοποιημένων προϊόντων μπάνιου πριν την απόρριψή τους παίζει καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ενημερωθείτε σχετικά με τον επίσημο φορέα ανακύκλωσης στην Ελλάδα για να μάθετε να διαχωρίζετε σωστά τα απορρίμματά σας!

 

Διαχωρισμός των απορριμμάτων από τα προϊόντα Mustela

 

-Το 100% των φιαλιδίων Mustela είναι ανακυκλώσιμα*. Μπορείτε να τα απορρίπτετε στον κάδο διαχωρισμού απορριμμάτων μαζί με το πώμα ή την αντλία τους. Ομοίως, όλες οι χάρτινες συσκευασίες των προϊόντων Mustela μπορούν να απορριφθούν στον κάδο διαχωρισμού απορριμμάτων.

-Αντίθετα, όπως ισχύει για όλα τα σωληνάρια, έτσι και τα σωληνάρια των προϊόντων Mustela δεν είναι ανακυκλώσιμα (πρότυπα COTREP**): η θέση τους είναι μαζί με τα οικιακά απορρίμματα
 

*Εκτός από τα δείγματα και σύμφωνα με τα κριτήρια ανακυκλωσιμότητας που ισχύουν στη Γαλλία.

**Comité Technique pour le Recyclage des Emballages Plastiques (Τεχνική Επιτροπή για την Ανακύκλωση των Πλαστικών Υλικών Συσκευασίας).

Αποστολή