#ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Το δέρμα του μωρού σας

Newborn baby image
Κατά τη γέννηση, το δέρμα του μωρού σας έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπο με ένα καινούργιο περιβάλλον: ο ατμοσφαιρικός αέρας, οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες και η παρουσία μικροβίων είναι κάποια από τα στοιχεία στα οποία δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί. Παρότι το δέρμα του μωρού σας είναι εύθραυστο και ευάλωτο, είναι πλούσιο σε κύτταρα που είναι μοναδικά και των οποίων η προστασία είναι ζωτικής σημασίας, γι' αυτό και απαιτεί συγκεκριμένη φροντίδα. Προσπαθήστε να το γνωρίσετε καλύτερα και διαβάστε τις συμβουλές μας για να μάθετε πώς να σέβεστε την ευαισθησία του.

Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Το δέρμα, που είναι κυριολεκτικά το προστατευτικό περίβλημα του σώματός μας, αποτελείται από τρεις κύριες στοιβάδες: την επιδερμίδα, το χόριο (κυρίως δέρμα) και το υπόδερμα.

 • Η επιδερμίδα είναι η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος. Σχηματίζεται από πολλά στρώματα κυττάρων που ονομάζονται κερατινοκύτταρα. Αυτά τα κύτταρα δημιουργούνται στο βαθύτερο στρώμα της επιδερμίδας και στη συνέχεια, κινούνται σιγά σιγά προς το εξωτερικό. Μόλις φτάσουν την επιφάνεια, χάνουν τον πυρήνα τους, γεμίζουν με κερατίνη και σχηματίζουν την «κεράτινη στοιβάδα»: μια ημιδιαπερατή ασπίδα η οποία αποτελείται από εκφυλισμένα κερατινοκύτταρα, τα οποία συνδέονται με λιπίδια και πρωτεϊνικά συμπλέγματα. Η κεράτινη στοιβάδα είναι ένα πραγματικό προστατευτικό φράγμα που προστατεύει τον οργανισμό από εξωτερικές επιθέσεις.

Στην επιφάνεια, η επιδερμίδα καλύπτεται από ένα μείγμα ιδρώτα και σμήγματος που ονομάζεται «υδρολιπιδική μεμβράνη». Αυτή η λιπαρή ουσία διατηρεί την ενυδάτωση του δέρματος και σχηματίζει ένα αντιβακτηριδιακό και αντιμυκητικό φράγμα.

 • Το χόριο βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα και είναι ένας υποστηρικτικός ιστός, πολύ σημαντικός για τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος. Μεταξύ άλλων ινών, περιέχει ελαστίνη και κολλαγόνο.
   
 • Τέλος, το υπόδερμα είναι το βαθύτερο στρώμα του δέρματος. Αποτελείται κυρίως από λιπαρά κύτταρα, τα λιποκύτταρα, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να προσαρμόζεται στις μεταβολές της θερμοκρασίας και σχηματίζουν ένα προστατευτικό στρώμα κατά των πιέσεων που δέχεται το δέρμα.

ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Το δέρμα του μωρού διαθέτει την ίδια δομή με τη δομή του δέρματος ενός ενηλίκου, αλλά δεν έχει αποκτήσει ακόμα όλες τις λειτουργίες. Καθώς είναι εύθραυστο και ανώριμο, θα χρειαστούν τρία ολόκληρα χρόνια για να ενισχυθεί και να αρχίσει να λειτουργεί κανονικά ως προστατευτικό φράγμα. Η ευαισθησία του προκύπτει από πολλούς παράγοντες:

 • Κατά τη γέννηση, το pH του δέρματος είναι κοντά στο ουδέτερο επίπεδο. Στη συνέχεια, εξελίσσεται για να γίνει πιο όξινο όπως των ενηλίκων. Αυτό καθιστά το δέρμα του μωρού πιο ευαίσθητο στις λοιμώξεις και στους ερεθισμούς.
   
 • Η υδρολιπιδική μεμβράνη είναι πιο λεπτή στα μωρά σε σύγκριση με τους ενηλίκους. Ακόμα δεν προστατεύει επαρκώς την επιδερμίδα ενάντια στην ξηρότητα και την αφυδάτωση. Επομένως, το δέρμα του μωρού σας είναι πολύ πιο ευάλωτο στις «επιθέσεις» του κόσμου που το περιβάλλει.
   
 • Επίσης, η κεράτινη στοιβάδα του μωρού είναι πολύ πιο εύθραυστη. Τα κερατινοκύτταρα είναι πιο αραιά, γεγονός που αυξάνει τη διαπερατότητα από εξωτερικούς παράγοντες και λοιμώξεις.
   
 • Το δέρμα του μωρού είναι τρεις φορές πιο λεπτό.
   
 • Τέλος, όσον αφορά το βάρος, το δέρμα του μωρού είναι 3 έως 5 φορές πιο βαρύ από το δέρμα ενός ενηλίκου, κατ' αναλογία. Κατά συνέπεια, κάθε ουσία που διαπερνά το δέρμα θα φτάνει με μεγαλύτερη συγκέντρωση μέσα στον οργανισμό και αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τοξικότητας.

Νέες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ενός προγράμματος επιστημονικών μελετών της Mustela οδήγησαν σε μια άλλη σημαντική αποκάλυψη για το δέρμα του μωρού. Διαφοροποιείται από το δέρμα των ενηλίκων λόγω της εκπληκτικής του περιεκτικότητας σε κύτταρα: πράγματι, είναι πλούσιο σε κύτταρα της βασικής στοιβάδας που βρίσκονται στο μέγιστο επίπεδο κατά τη γέννηση, αλλά είναι εξαιρετικά ευάλωτο κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, δηλαδή κατά την περίοδο δόμησης του δερματικού φραγμού. Αυτά τα εύθραυστα και μοναδικά κύτταρα για μια ζωή αποτελούν το βασικό συστατικό του δέρματος του μωρού, καθώς διασφαλίζουν την αναδόμηση και τη διατήρηση της καθολικής ισορροπίας του δέρματος καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Επομένως, η προστασία τους είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να προστατευθούν οι ιδιότητες του δέρματος του μωρού σας, στο παρόν και στο μέλλον.

Η ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανωριμότητα του δερματικού φραγμού του μωρού σας, προστατεύοντας τις εξαιρετικές δυνατότητές του, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ειδικά προϊόντα φροντίδας που σέβονται την ευαισθησία του και διαφυλάσσουν τα κύτταρά του χωρίς να το ερεθίζουν.

Να επιλέγετε με προσοχή τα δερμοκαλλυντικά για το μωρό σας: να προτιμάτε πάντα υποαλλεργικά προϊόντα φροντίδας, υψηλής ανοχής, με ειδική σύνθεση για το δέρμα των παιδιών, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση του δερματικού φραγμού του μωρού σας και προστατεύουν τα πλούσια κύτταρά του από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις. Αντίθετα, μην χρησιμοποιείτε ποτέ τα δικά σας προϊόντα για την υγιεινή του μωρού σας, διότι είναι πολύ όξινα, έχουν έντονη απορρυπαντική δράση και δεν είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες του ευαίσθητου δέρματός του.