Ο ήλιος και το δέρμα του ᴨαιδιού - Το άρθρο του ειδικού

Η ηλιακή ακτινοβολία

Οι διάφορες ακτινοβολίες

 

Μεταξύ των ηλιακών ακτινοβολιών που φτάνουν στη Γη, διακρίνονται τρεις τύποι ακτινοβολίας που έχουν επίπτωση στον οργανισμό:

 

  • η ορατή ακτινοβολία (που την αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι),
  • η υπέρυθρη ακτινοβολία (IR),
  • η υπεριώδης ακτινοβολία (UV): UVA και UVB.

 

Το στρώμα του όζοντος σταματά τις ακτίνες UV με μήκος κύματος μικρότερο των 290 νανόμετρων (οι ακτίνες UVC) και τις ακτίνες UVB με το μικρότερο μήκος κύματος (280-290 νανόμετρα).

 

 

Οι επιπτώσεις στο δέρμα

 

Οι επιπτώσεις των ακτινοβολιών στο δέρμα ποικίλλουν ανάλογα με το μήκος κύματός τους: όσο μεγαλύτερο μήκος κύματος έχει μια ακτινοβολία τόσο βαθύτερα εισέρχεται στο δέρμα. Ως εκ τούτου, η UVA και η UVB έχουν διαφορετικές

συνέπειες:

 

  • η UVB ευθύνεται για το μαύρισμα, τα εγκαύματα, τη γήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Είναι επιβλαβής για το δέρμα.
  • η UVA, που εισχωρεί σε μεγαλύτερο βάθος, ευθύνεται για το μαύρισμα, αλλά και για τη γήρανση και τις ρυτίδες του δέρματος. Η UVA είναι λιγότερο ισχυρή από τη UVB, αλλά υπάρχει σε μεγαλύτερη αφθονία: αποτελεί το 98% της υπεριώδους ακτινοβολίας UV, ενώ η UVB μόνον το 2%. Επιπλέον, εκπέμπονται συνεχώς καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και του έτους, ενώ η UVB έχει ισχύ το μεσημέρι και το καλοκαίρι, και είναι πιο αδύναμη το πρωί, το βράδυ και τοχειμώνα. Η σωστή αντηλιακή προστασία πρέπει, επομένως, να προστατεύει τόσο από την ακτινοβολία UVA όσο και από τη UVB.

 

Η ακτινοβολία που δεχόμαστε

 

Η ποσότητα ακτινοβολίας που δέχεται το δέρμα ποικίλλει, λόγω διάφορων

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αποστολή