#ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Η φροντίδα του δέρματός σας

pregnancy_cream on belly
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το δέρμα σας υποβάλλεται σε σκληρή δοκιμασία. Εξαιτίας των ορμονικών μεταβολών, έχει την τάση να αφυδατώνεται και να ξεραίνεται. Επιπλέον, οι μεταβολές στην κυκλοφορία του αίματος προκαλούν ορισμένες φορές ερεθισμούς και αίσθημα κνησμού. Δείτε τις συμβουλές μας για να ξαναβρείτε και να διατηρήσετε ένα απαλό δέρμα χωρίς προβλήματα μέχρι τον τοκετό!

ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ροή των θηλυκών ορμονών στο αίμα σας προκαλεί αλλαγές στην ισορροπία του δέρματός σας. Οι θυρεοειδικές ορμόνες διεγείρουν την έκκριση ιδρώτα, ενισχύοντας την απώλεια νερού, ενώ οι ορμόνες των επινεφριδίων μειώνουν την αντοχή του δέρματος. Καθώς είναι πιο εύθραυστο, το δέρμα σας μπορεί να αφυδατωθεί εύκολα.

Παράλληλα, ο όγκος του αίματος αυξάνεται, η κυκλοφορία του αίματος και η δερματική μικροκυκλοφορία επιβραδύνονται, γεγονός που καθιστά το δέρμα πιο ευερέθιστο.

Το εύθραυστο, ξηρό δέρμα μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, ενώ κάποιες φορές είναι τραχύ και προκαλεί αίσθημα τραβήγματος και κνησμού.

Για να αποφύγετε τέτοιου είδους ενοχλήσεις, είναι απαραίτητο να φροντίζετε το δέρμα σας με ειδικά προϊόντα που το θρέφουν, το ενυδατώνουν και το καταπραΰνουν, καθημερινά καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΑΠΑΛΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΕΝΥΔΑΤΩΜΕΝΟ

Συνήθως, υιοθετώντας ορισμένες καλές συνήθειες, θα έχετε τη δυνατότητα να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και να αποφύγετε την ξηρότητα:
 

 • Αποφεύγετε να κάνετε μπάνιο και ντους με πολύ ζεστό νερό. Να προτιμάτε το χλιαρό ή ακόμα και το δροσερό νερό, αν το επιτρέπει η εποχή, και να μην παρατείνετε υπερβολικά την παραμονή σας στην μπανιέρα ή στο ντους.
   
 • Να προσθέτετε στο νερό της μπανιέρας μια δόση θρεπτικού ελαίου.
   
 • Να πλένεστε με δερματολογικό σαπούνι ή με απαλό τζελ καθαρισμού χωρίς σαπούνι, με ειδική σύνθεση για ξηρό δέρμα.
   
 • Αποφεύγετε τα προϊόντα απολέπισης που θα μπορούσαν να κάνουν πιο εύθραυστο το δέρμα σας.
   
 • Αφού πλυθείτε, σκουπιστείτε ταμπονάροντας απαλά το σώμα σας με την πετσέτα, χωρίς να τρίβετε.
   
 • Μία ή δύο φορές την ημέρα να απλώνετε στο πρόσωπο και στο σώμα σας ένα προϊόν ενυδάτωσης και θρέψης.
   
 • Για το ντεμακιγιάζ, να προτιμάτε θρεπτικά σκευάσματα, όπως τα έλαια ή τα γαλακτώματα ντεμακιγιάζ.
   
 • Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο ή χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (τουλάχιστον SPF 30).
   
 • Να διατηρείτε ικανοποιητικό επίπεδο υγρασίας μέσα στο σπίτι σας, ειδικά το χειμώνα που ανάβει το καλοριφέρ. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να τοποθετήσετε μπολ με νερό πάνω στα καλοριφέρ ή να χρησιμοποιήσετε υγραντήρα.
   
 • Αν το δέρμα σας εξακολουθεί να σας προκαλεί αίσθημα δυσφορίας, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε δερματολόγο.