#ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Η εγκυμοσύνη σας μήνα με το μήνα

pregnancy_couple
Συγχαρητήρια, είστε έγκυος και το υπέροχο θαύμα της ζωής έχει αρχίσει να συντελείται μέσα σας! Μέσα στους επόμενους 9 μήνες, το μικροσκοπικό ζυγωτό που είχε μέγεθος μόλις μισό χιλιοστό την επομένη της γονιμοποίησής σας θα εξελιχθεί σε μωρό με ύψος περί τα πενήντα εκατοστά. Μήνα με το μήνα, ανακαλύψτε τα στάδια της ανάπτυξης του μωρού σας μέσα στην κοιλιά σας!

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε: 

ΠΡΩΤΟΣ ΜΗΝΑΣ

 • Το μωρό σας

Είστε έγκυος εδώ και λίγες μέρες μόνο, αλλά η καινούργια ζωή που αναπτύσσεται μέσα σας είναι ήδη πολύ δραστήρια. Η συνάντηση ενός σπερματοζωαρίου με ένα ωάριο δημιούργησε ένα ζυγωτό μισού χιλιοστού, το οποίο εμφυτεύεται στη μήτρα σας μετά από 7 ημέρες. Από αυτή τη στιγμή, θα αρχίσει να αναπτύσσεται πολύ γρήγορα.

Ως το τέλος της 3ης εβδομάδας, το μελλοντικό μωρό σας δεν είναι πια ένα «αυγό», καθώς έχει στερεωθεί καλά στο τοίχωμα της μήτρας και έχει γίνει πλέον κανονικό έμβρυο.
Στο τέλος του πρώτου μήνα, το μωρό σας έχει μήκος περίπου 4 χιλιοστά και ζυγίζει όσο ένα δαμάσκηνο. Οι προεκβολές από τις οποίες θα δημιουργηθούν τα χέρια εμφανίζονται την 26η μέρα και οι προεκβολές από τις οποίες θα δημιουργηθούν τα πόδια εμφανίζονται την 28η μέρα. Το έμβρυο έχει τεράστιο κεφάλι με δύο μαύρες κηλίδες στο σημείο που θα σχηματιστούν τα μάτια.
 

 • Εσείς

Οι πρώτες ενδείξεις της εγκυμοσύνης κάνουν εμφανίζονται σύντομα. Ενδέχεται να αισθάνεστε ξαφνικά την έντονη επιθυμία να πάρετε έναν υπνάκο μετά το γεύμα ή να μην αντέχετε κάποιες μυρωδιές… Επίσης, μπορεί να διαπιστώσετε αλλαγές στους μαστούς σας: είναι πρησμένοι, η θηλαία άλως μεγαλώνει και γίνεται πιο σκούρα, το φλεβικό πλέγμα γίνεται πολύ ορατό.

Κάθε μέρα, πρέπει να φροντίζετε το σώμα σας ενυδατώνοντας σχολαστικά το δέρμα σας και εφαρμόζοντας ένα προϊόν ειδικής φροντίδας στο στήθος σας. Από την αρχή της εγκυμοσύνης σας και έως έναν μήνα μετά τον τοκετό, μην ξεχνάτε επίσης να χρησιμοποιείτε καθημερινά ένα προϊόν φροντίδας για τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης των ραγάδων.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΗΝΑΣ

 • Το μωρό σας

Αυτή τη στιγμή, το μωρό σας μοιάζει με μικρό ιππόκαμπο τυλιγμένο γύρω από τη σπονδυλική του στήλη. Σταδιακά, θα αναπτυχθεί και θα πάψει να είναι κυρτωμένο.

Από την 22η ημέρα της εγκυμοσύνης, λειτουργεί η κυκλοφορία του αίματός του. Στο τέλος της 4ης εβδομάδας, έχουν τεθεί οι βάσεις για το νευρικό σύστημα και τον νωτιαίο μυελό. Επίσης, έχουν σχηματιστεί τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Η ανάπτυξη του πλακούντα συνεχίζεται, προκειμένου να διασφαλίζεται η μεταφορά των απαραίτητων στοιχείων για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Τα μάτια, τα αυτιά και το στόμα του παιδιού σας σχηματίζονται σταδιακά. Εμφανίζονται τα βλέφαρα και το περίγραμμα της μύτης του. Τα μέλη του αρχίζουν να μεγαλώνουν, αν και δεν έχουν διαμορφωθεί πλήρως ακόμα. Το δέρμα του είναι πολύ λεπτό. Το κεφάλι του παραμένει σκυμμένο προς το στήθος του.

Τα πρώτα εσωτερικά όργανα και το δέρμα του μωρού σας αρχίζουν να διαμορφώνονται σταδιακά: αναπτύσσεται το έντερο και αναπνευστικό σύστημα και εμφανίζονται οι γεννητικοί αδένες. Εντούτοις, τα εξωτερικά γεννητικά όργανα δεν έχουν σχηματιστεί ακόμα. Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι τη 16η εβδομάδα για να διακρίνετε το φύλο του μωρού σας.

Οκτώ εβδομάδες μετά τη σύλληψη, το μωρό σας έχει μήκος περίπου 3 εκατοστά και ζυγίζει 3 γραμμάρια. Σιγά σιγά παύει να μοιάζει με ιππόκαμπο και δεν είναι κυρτωμένο. Το κεφάλι του αρχίζει να σχηματίζεται.
 

 • Εσείς

Κατά την 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, η μήτρα σας έχει μέγεθος μανταρινιού. Οι αλλαγές στο σώμα σας γίνονται ολοένα πιο ορατές. Αρχίζετε να νιώθετε τις χαρακτηριστικές μικροενοχλήσεις της εγκυμοσύνης, όπως η κούραση, οι ναυτίες, τα βαριά πόδια ή μια ενόχληση στην κοιλιά… Για να ανακουφίσετε τα κουρασμένα πόδια, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα ειδικό προϊόν φροντίδας κάνοντας απαλό μασάζ από τον αστράγαλο έως το γόνατο. Αξιοποιήστε αυτές τις στιγμές φροντίδας για να χαλαρώσετε!

ΤΡΙΤΟΣ ΜΗΝΑΣ

 • Το μωρό σας

Τώρα, το μωρό σας είναι πλέον ένα έμβρυο και η ανάπτυξή του συνεχίζεται. Όλα τα όργανά του έχουν σχηματιστεί και συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

Διαμορφώνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, ενώ σχηματίζονται πρώτα τα χέρια και στη συνέχεια τα πόδια του. Εντούτοις, τα μέλη του δεν έχουν μεγαλώσει ακόμα αρκετά ώστε να φτάνουν στο τοίχωμα της μήτρας σας, άρα δεν μπορείτε ακόμα να το αισθανθείτε. Το κεφάλι του εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με το σώμα του. Τώρα, μπορεί να το σηκώνει.

Σε μερικές εβδομάδες, το μωρό σας θα μεγαλώσει θεαματικά: ενώ ήταν μόλις 3 εκατοστά στο τέλος του δεύτερου μήνα, το μήκος του θα φτάσει τα δέκα εκατοστά και το βάρος του τα 90 γραμμάρια στο τέλος του τρίτου μήνα!
 

 • Εσείς

Όσον αφορά εσάς, ο όγκος του αίματός σας αυξάνεται και επιταχύνεται ο καρδιακός ρυθμός σας. Ενδέχεται να λαχανιάζετε πιο εύκολα. Από τη 10η εβδομάδα, θα αρχίσει να μειώνεται η «ενόχληση» της συχνής επιθυμίας ούρησης, καθώς η μήτρα σας αρχίζει να ανεβαίνει μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα με αποτέλεσμα τη μείωση της πίεσης που ασκείται στην κύστη. Μια ακόμα ανακούφιση είναι ότι οι πρωινές ναυτίες θα αρχίσουν να μειώνονται σιγά σιγά.

ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΜΗΝΑΣ

 • Το μωρό σας

Το μωρό σας κινείται πολύ και ίσως αρχίσετε να το νιώθετε όταν αλλάζει θέση. Ωστόσο, μην ανησυχήσετε αν δεν το έχετε αισθανθεί ακόμα, καθώς αυτό συμβαίνει σε διαφορετική χρονική στιγμή για κάθε γυναίκα και γενικά, οι κινήσεις του μωρού γίνονται αντιληπτές πιο αργά κατά την πρώτη εγκυμοσύνη.
Το κεφάλι του μωρού σας, που ήταν πολύ μεγάλο κατά τους πρώτους μήνες, αρχίζει να γίνεται λιγότερο ογκώδες. Οι δομές του εγκεφάλου αναπτύσσονται και το μωρό σας γίνεται πιο ευαίσθητο στο άγγιγμα.
Καλύπτεται από ένα λεπτό χνούδι, το «εμβρυϊκό χνούδι» και εμφανίζονται τα πρώτα του μαλλιά. Αναπτύσσονται οι τρίχες και τα νύχια του. Τα μάτια του παραμένουν κλειστά και προστατεύονται από τα βλέφαρα.
Στο τέλος του τέταρτου μήνα, το μωρό σας έχει μήκος 20 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 250 γραμμάρια.
 

 • Εσείς

Η κοιλιά σας αρχίζει να στρογγυλεύει και οι πιο παρατηρητικοί αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι… ακτινοβολείτε και έχετε εκπληκτική όψη. Εκμεταλλευτείτε το!

ΠΕΜΠΤΟΣ ΜΗΝΑΣ

 • Το μωρό σας

Βρίσκεστε ήδη στη μέση της εγκυμοσύνης σας! Η καρδιά του παιδιού σας είναι τώρα αρκετά μεγάλη και γι' αυτό οι κτύποι της γίνονται αντιληπτοί με ένα απλό στηθοσκόπιο.
Το μωρό σας κινείται πολύ και συχνά σας δίνει μικρές κλοτσιές. Λεπτά μαλλιά φυτρώνουν στο κεφάλι του και το δέρμα του καλύπτεται από εμβρυϊκό σμήγμα (vernix caseosa), μια προστατευτική ουσία που αποτελείται από σμήγμα και επιδερμικά κύτταρα. Το δέρμα του αποκτά μεγαλύτερο πάχος, αλλά το υποδερμικό λίπος δεν είναι ακόμα αρκετό, με αποτέλεσμα το δέρμα του μωρού σας να είναι ρυτιδιασμένο. Τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα νύχια του είναι ευδιάκριτα. Πιπιλίζει τον αντίχειρα και τα πόδια του…
Το φύλο του είναι εντελώς ορατό. Αν είναι κορίτσι, έχουν σχηματιστεί όλα τα γεννητικά της όργανα (κόλπος, μήτρα, σάλπιγγες και ωοθήκες). Στο επόμενο υπερηχογράφημα θα μπορείτε να μάθετε το φύλο του μωρού σας αν το επιθυμείτε!
Το μωρό σας αναπτύσσεται κανονικά και στο τέλος του πέμπτου μήνα έχει μήκος 30 εκατοστά και βάρος 650 γραμμάρια.
 

 • Εσείς

Η θερμοκρασία του σώματός σας αυξάνεται λόγω της υπερδραστηριότητας του θυρεοειδή αδένα. Ιδρώνετε πολύ και ενδεχομένως να νιώθετε εξάψεις. Επίσης, το δέρμα σας μπορεί να εμφανίζει ερεθισμούς. Τέλος, εξαιτίας της αύξησης του όγκου του αίματός σας, τα πόδια σας μπορεί να πονούν. Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε προϊόντα φροντίδας που ανακουφίζουν τις μικροενοχλήσεις της εγκυμοσύνης και προσπαθήστε να βρίσκετε χρόνο για ξεκούραση.

ΕΚΤΟΣ ΜΗΝΑΣ

 • Το μωρό σας

Κατά τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης, το βάρος του μωρού σας αυξάνεται και συνεχίζει την ανάπτυξή του προς την ωριμότητα. Σταδιακά αναπτύσσεται ώστε να μπορεί να επιβιώσει εκτός μήτρας. Διαγράφονται οι βλεφαρίδες του και μεγαλώνουν τα μαλλιά του. Οι μύες του σώματός του αναπτύσσονται ολοένα περισσότερο και αποκτά πιο στρογγυλό σχήμα, ιδίως στους γλουτούς και στους ώμους. Εντούτοις, οι πνεύμονές του δεν έχουν ωριμάσει πλήρως ακόμα.
Στο τέλος του έκτου μήνα, το μωρό σας έχει μήκος περίπου 32 εκατοστά και ζυγίζει από 800 έως 925 γραμμάρια.
 

 • Εσείς

Τώρα η κοιλιά σας είναι ολοστρόγγυλη και ίσως το βάρος της αρχίζει να επιβαρύνει την πλάτη και τα πόδια σας, καθιστώντας την ορθοστασία και τη σωματική προσπάθεια ολοένα πιο δύσκολη. Ακόμα κι αν εξακολουθείτε να εργάζεστε, είναι καιρός να «πατήσετε λίγο φρένο» για να φροντίσετε τον εαυτό σας: ζητήστε βοήθεια για τις καθημερινές δουλειές και φροντίστε να αναπαύεστε όσο το δυνατόν περισσότερο!

ΕΒΔΟΜΟΣ ΜΗΝΑΣ

 • Το μωρό σας

Οι αισθήσεις του μωρού σας αρχίζουν να λειτουργούν: μπορεί να αγγίζει, να νιώθει και να ακούει… Ανακαλύπτει τη γεύση καταπίνοντας αμνιακό υγρό. Τα μάτια του ανοίγουν και είναι ευαίσθητο στο φως.
Το σώμα του στρογγυλεύει χάρη στο στρώμα λίπους που σχηματίζεται κάτω από το δέρμα του και παύει να έχει ρυτιδιασμένη όψη. Κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου, έχει πολύ σημαντικές ανάγκες σε ό,τι αφορά την ενέργεια. Το στομάχι και τα έντερά του λειτουργούν.
Στο τέλος αυτού του μήνα, το μωρό σας ζυγίζει 1,5 κιλό και έχει μήκος περί τα 38 εκατοστά.
 

 • Εσείς

Η κοιλιά σας γίνεται όλο και πιο ογκώδης και λαχανιάζετε εύκολα κατά τις καθημερινές δραστηριότητες που σας φαίνονται πολύ πιο δύσκολες απ' ό,τι συνήθως. Είστε κουρασμένη και πιθανώς νιώθετε την ανάγκη να ξανανιώσετε άνετα στο σώμα σας. Κάντε υπομονή, καθώς η συνάντηση με το μωρό σας πλησιάζει…

ΟΓΔΟΟΣ ΜΗΝΑΣ

 • Το μωρό σας

Το μωρό σας αρχίζει να φαίνεται στρουμπουλό όπως τα νεογέννητα. Τα μέλη του μακραίνουν, τα οστά του συνεχίζουν να σκληραίνουν αλλά παραμένουν μερικά κενά ανάμεσα στα οστά του κρανίου, καθώς ο εγκέφαλός του θα συνεχίσει να μεγαλώνει, ακόμα και μετά τον τοκετό.
Ο φλοιός του εγκεφάλου αναπτύσσεται και το μωρό σας γίνεται πιο ευαίσθητο στον πόνο. Πίνει πολύ αμνιακό υγρό και αναπτύσσει την αίσθηση της γεύσης.
Στο τέλος του όγδοου μήνα, το μωρό σας ζυγίζει 2,5 κιλά και έχει μήκος περί τα 46 εκατοστά.
 

 • Εσείς

Ξεκινάει μια περίοδος κατά την οποία το παιδί σας θα πάρει πολύ βάρος. Προσέξτε να μην κάνετε το ίδιο! Πολύ συχνά, τα κιλά συσσωρεύονται κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης. Προσπαθείτε να ελέγχετε τη διατροφή σας χωρίς όμως να στερείστε: θα το εκτιμήσετε ιδιαίτερα μετά τη γέννηση του μωρού σας.

ΕΝΑΤΟΣ ΜΗΝΑΣ

 • Το μωρό σας

Το μωρό σας είναι επιτέλους έτοιμο να γεννηθεί. Αρχίζει να κατεβαίνει σταδιακά προς τη λεκάνη σας και μπορεί να «αφιχθεί» ανά πάσα στιγμή. Θα αφιερώσει τις τελευταίες εβδομάδες στην αύξηση του βάρους του και της δύναμης που θα του χρειαστεί ώστε να είναι έτοιμο για τη μεγάλη μέρα.
Μέσα στην κοιλιά σας που είναι υπερβολικά τεντωμένη, το μωρό σας δεν έχει πλέον πολύ χώρο για να κινηθεί και εσείς νιώθετε περισσότερο από ποτέ την παραμικρή του κίνηση.
Όλες οι φυσιολογικές λειτουργίες του μωρού σας εκτελούνται κανονικά και έχουν ωριμάσει όλα τα όργανά του, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων που είναι έτοιμοι για λειτουργία. Το μωρό ετοιμάζεται για την πρώτη επαφή με το φως της ημέρας.
Στο τέλος του ένατου μήνα, ζυγίζει περίπου 3,3 κιλά και έχει μήκος 50 εκατοστά.
 

 • Εσείς

Έχετε μπει στην τελική ευθεία! Πολύ σύντομα, θα κρατάτε το μωρό σας στην αγκαλιά σας. Αξιοποιήστε αυτές τις τελευταίες μέρες για να χαλαρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να φτάσετε ήρεμη και ξεκούραστη στον τοκετό.