#ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Η φροντίδα του στήθους σας

breast_care
Η μεταβολή της καμπύλης του στήθους, που συνοδεύεται από αίσθημα βάρους και τραβήγματος, είναι συχνά μια από τις πρώτες ενδείξεις της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια αυτών των 9 μηνών, οι μαστοί σας θα διογκώνονται σιγά σιγά και το ευαίσθητο δέρμα τους, που φροντίζει αποκλειστικά για τη στήριξή τους, θα πρέπει να αντεπεξέλθει σε αυτή την έντονη τάνυση. Για να αποφευχθεί η χαλάρωση του δέρματος έως ότου οι μαστοί επανέλθουν στο αρχικό μέγεθός τους (μετά τον τοκετό ή τη διακοπή του θηλασμού), είναι απαραίτητο να φροντίζετε ιδιαίτερα το στήθος σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μάθετε μαζί μας πώς μπορείτε να διατηρήσετε την ομορφιά του στήθους σας!

ΟΙ ΜΑΣΤΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Από την αρχή της εγκυμοσύνης, η ροή των θηλυκών ορμονών στο αίμα προκαλεί αύξηση του όγκου του μαστικού αδένα: οι μαστοί πρήζονται και πονούν και το φλεβικό πλέγμα με τη γαλάζια απόχρωση γίνεται ορατό μέσα από το δέρμα. Η απόχρωση των θηλών σας μπορεί επίσης να σκουρύνει εξαιτίας των ορμονών. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, το στήθος σας θα συνεχίσει να στρογγυλεύει και θα φτάσει στον μέγιστο όγκο του μερικές μέρες μετά τον τοκετό, με την έναρξη της γαλακτοφορίας.

Αν δεν θηλάσετε, η απότομη μείωση της ποσότητας των ορμονών μετά τον τοκετό θα οδηγήσει σε ταχεία μείωση του όγκου των μαστών σας. Αν θηλάσετε, αυτή η μείωση των ορμονών θα είναι πιο σταδιακή, όπως και η μεταβολή του μεγέθους των μαστών σας. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι μεταβολές του όγκου κάνουν πιο εύθραυστο το λεπτό δέρμα του στήθους σας, που ενδέχεται να χάσει την ελαστικότητά του και να χαλαρώσει. Συνεπώς, για να προφυλάξετε τους μαστούς σας είναι απαραίτητο να φροντίζετε το δέρμα του στήθους σας καθημερινά από την αρχή της εγκυμοσύνης.

ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΤΕ

Οι μαστοί δεν έχουν καθόλου μύες και, επομένως, η στήριξή τους βασίζεται αποκλειστικά στη σφριγηλότητα του δέρματος. Για να προστατέψετε το δέρμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υιοθετήστε μερικές καλές συνήθειες από την αρχή της εγκυμοσύνης σας και μέχρι τον τοκετό ή μέχρι τη διακοπή του θηλασμού:

 • Να φοράτε πάντα σουτιέν με ενίσχυση, καλά προσαρμοσμένο στο μέγεθος των μαστών σας, ώστε να παρέχει σωστή στήριξη, και το οποίο πρέπει να διαθέτει φαρδιές τιράντες. Αν οι μαστοί σας είναι διογκωμένοι και πονούν, μπορείτε να φοράτε το σουτιέν με ενίσχυση και κατά τη διάρκεια του ύπνου για ανακούφιση.
   
 • Καθημερινά, να κάνετε μασάζ στους μαστούς με κυκλικές κινήσεις από το εξωτερικό προς το εσωτερικό, χρησιμοποιώντας ένα προϊόν φροντίδας ειδικά σχεδιασμένο για το στήθος των εγκύων. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση της τάνυσης που ασκείται στο δέρμα του στήθους σας, στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και στην πρόληψη της χαλάρωσης των ιστών.
   
 • Αν δεν είστε πολύ ευαίσθητη στο κρύο, ξεπλένετε τους μαστούς με δροσερό ή κρύο νερό στο τέλος του ντους για τόνωση του δέρματος.
   
 • Για να δυναμώσετε τους θωρακικούς μύες, που βρίσκονται κάτω από το στήθος και το στηρίζουν, να κάνετε τακτικά τις ακόλουθες δύο ασκήσεις:
  • Ο «καρυοθραύστης»: ενώστε τις παλάμες, κρατώντας τους αγκώνες στο ύψος των ώμων, πιέστε και εισπνεύστε. Μείνετε σε αυτή τη θέση επί 3 δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώστε εκπνέοντας. Επαναλάβετε αυτή την άσκηση 20 φορές.
    
  • Το «ΕΕ-ΟΟ»: Πείτε όσο πιο δυνατά μπορείτε «ΕΕ». Εισπνεύστε και πείτε «ΟΟ» σουφρώνοντας τα χείλη ενώ εκπνέετε. Επαναλάβετε αυτή την άσκηση 15 φορές.
    
 • Τέλος, προσπαθήστε να περιορίσετε την αύξηση του βάρους σας, ώστε να αποφύγετε να αυξηθεί υπερβολικά ο όγκος των μαστών σας.