#ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Ραγάδες - το άρθρο του ειδικού

pregnancy_cream on belly 1
Οι ραγάδες, ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο κατά την εγκυμοσύνη, αποτελούν σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί πολλές γυναίκες. Πράγματι, η αντιαισθητική όψη τους μπορεί επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογία και να υποβαθμίσει την ποιότητα της προσωπικής εμπειρίας που βιώνει κάθε γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη. Για να περιοριστεί ο κίνδυνος εμφάνισης αυτών των δυσάρεστων ραβδώσεων, γνωρίστε τις καλύτερα και ενημερωθείτε για τα μέτρα που πρέπει να λάβετε κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό.

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε: 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΡΑΓΑΔΕΣ;

Η εμφάνιση των ραγάδων συνδέεται κυρίως με ορμονικούς παράγοντες. Ορισμένες ορμόνες (κορτιζόλη, οιστρογόνα) διαταράσσουν τη δομή και τη λειτουργία των ινοβλαστών, των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση των ινών ελαστίνης και κολλαγόνου στο δέρμα. Επίσης, αυτές οι ίνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη στήριξη του δέρματος, καθώς διασφαλίζουν την αντοχή του στην τάνυση και την ελαστικότητά του. Λόγω της επίδρασης των ορμονών, οι ίνες αυτές μειώνονται και η ποιότητά τους φθίνει, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο εύθραυστο.

Η έντονη και βίαιη τάνυση του δέρματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των ραγάδων. Το δέρμα που έχει εξασθενήσει εξαιτίας των ορμονών, υφίσταται περαιτέρω διάταση που συχνά υπερβαίνει τα όρια της ελαστικότητάς του.

Εκτός από τις ορμονικές επιδράσεις και την τάνυση των ιστών του δέρματος, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου που ενδέχεται να προκαλέσουν την εμφάνιση ραγάδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

 • Η νεαρή ηλικία της μητέρας: οι γυναίκες που μένουν έγκυες πριν από την ηλικία των 25 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ραγάδες.
   
 • Το βάρος: η μεγάλη και γρήγορη αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και/ή ο αυξημένος Δείκτης μάζας σώματος πριν από την εγκυμοσύνη ευνοούν επίσης την εμφάνιση των ραγάδων.
   
 • Το ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό σε σχέση με τις ραγάδες θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπ' όψιν.
   
 • Τέλος, αν το βάρος του μωρού είναι αυξημένο κατά τη γέννηση και/ή αν το μωρό είναι τελειόμηνο ή γεννηθεί μετά την καθορισμένη ημερομηνία, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να παρατηρήσετε ραγάδες.

ΡΑΓΑΔΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Οι ραγάδες είναι ραβδώσεις που σχηματίζουν παράλληλες γραμμές και εμφανίζονται στο δέρμα εξαιτίας ορμονικών μεταβολών και/ή εξαιτίας πολύ έντονης τάνυσης. Στην αρχή έχουν βαθύ κόκκινο/μενεξεδί χρώμα, ενώ σταδιακά «σβήνουν» και αποκτούν φωτεινό ασημόλευκο χρώμα ή το χρώμα του δέρματος. Συνήθως εντοπίζονται στην κοιλιά, στο άνω μέρος των μηρών, στους μαστούς ή στα ισχία.

Η εμφάνιση των ραγάδων είναι πολύ συχνό φαινόμενο κατά την εγκυμοσύνη, καθώς εμφανίζονται σε περισσότερες από μία στις δύο έγκυες γυναίκες. Εντούτοις, μπορεί επίσης να εμφανιστούν κατά την εφηβεία, σε περίπτωση παχυσαρκίας ή απότομης αύξησης βάρους, λόγω θεραπείας με κορτιζόνη (κορτικοειδή) ή λόγω ορισμένων ενδοκρινολογικών παθήσεων.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΡΑΓΑΔΩΝ

Ο σχηματισμός των ραγάδων εξελίσσεται σε 3 στάδια:

1. Η φάση της φλεγμονής
Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης και η τάνυση διεγείρουν τους ινοβλάστες του δέρματος και προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση. Η δράση των ινοβλαστών μεταβάλλεται με αποτέλεσμα να παράγουν λιγότερο κολλαγόνο.

2. Η φάση του εκφυλισμού
Οι φλεγμονώδεις ουσίες και τα επιθετικά ένζυμα που εκκρίνονται στρέφονται κατά της δομής του συνδετικού ιστού του δέρματος. Ο αριθμός των ινών ελαστίνης μειώνεται, οι ίνες του κολλαγόνου χάνουν την πυκνότητά τους και γίνονται πιο λεπτές και η δομή αποδιοργανώνεται.

3. Η φάση της αποκατάστασης
Αντιδρώντας στις επιθέσεις και τη φλεγμονή, το δέρμα συνθέτει νέες ίνες στήριξης, οι οποίες προορίζονται να αντικαταστήσουν τις κατεστραμμένες ίνες. Εντούτοις, η αποκατάσταση δεν παρέχει το ίδιο αποτέλεσμα, καθώς οι νέες ίνες είναι πιο εύθραυστες, πιο λεπτές, πιο λίγες και λιγότερο οργανωμένες. Ως εκ τούτου, ο αρχικός ιστός του δέρματος αντικαθίσταται από πιο λεπτό ουλώδη ιστό. Στη συνέχεια, το πιο λεπτό και πιο χαλαρό δέρμα σχηματίζει αυλακώσεις που μοιάζουν με ουλές και αυτές είναι οι ραγάδες.

ΕΜΠΟΔΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΡΑΓΑΔΩΝ

Από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν οι ραγάδες, είναι πολύ δύσκολο να εξαφανιστούν εντελώς. Επομένως, η πρόληψη είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η εμφάνισή τους. Η αποτελεσματικότητα της πρόληψης εξαρτάται άμεσα από το πόσο έγκαιρα ξεκινά η εφαρμογή των προϊόντων φροντίδας και από τη συστηματικότητα της εφαρμογής τους καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συνιστάται να χρησιμοποιείτε καθημερινά ένα προϊόν φροντίδας κατά των ραγάδων, από την αρχή της εγκυμοσύνης και μέχρι έναν μήνα μετά τον τοκετό. Επιλέξτε ένα εξειδικευμένο προϊόν φροντίδας ειδικά σχεδιασμένο για την πρόληψη των ραγάδων που εμφανίζονται στις εγκύους, καθώς θα συμβάλλει στον περιορισμό του φαινομένου της φλεγμονής και στη διέγερση των αναπλαστικών μηχανισμών του δέρματός σας.

Παράλληλα, προσπαθήστε να ελέγχετε το βάρος σας (χωρίς να σας γίνει έμμονη ιδέα) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης των ραγάδων.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΡΑΓΑΔΩΝ

Όπως κάθε ουλή, οι ραγάδες ατονούν με την πάροδο του χρόνου, αλλά ποτέ δεν εξαφανίζονται εντελώς. Ωστόσο, η σωστή αντιμετώπιση μπορεί να σας βοηθήσει να τις κάνετε πιο διακριτικές:
 

 • Τα δερμοκαλλυντικά προϊόντα φροντίδας που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων ραγάδων μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την όψη τους και να τις μειώσετε.
   
 • Αν οι ραγάδες σας είναι πολύ ορατές και/ή σας ενοχλούν, μπορείτε να εξετάσετε την πιθανότητα να κάνετε μια θεραπεία με λέιζερ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η θεραπεία, είτε πραγματοποιηθεί μόνη της είτε σε συνδυασμό με δερμοκαλλυντικά προϊόντα φροντίδας, επιτυγχάνει μια σημαντική μείωση των πρόσφατων ραγάδων (μενεξεδί) ή των παλαιότερων ραγάδων (λευκές). Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.
   
 • Σε κάθε περίπτωση, μην εκθέτετε ποτέ τις ραγάδες στον ήλιο χωρίς υψηλή αντηλιακή προστασία, καθώς δεν πρέπει να διακινδυνεύσετε τη μη αναστρέψιμη χρώση του δέρματος που θα κάνει τις ραγάδες ακόμα πιο ορατές και αντιαισθητικές.