Ραγάδες - το άρθρο του ειδικού

Τι είναι οι ραγάδες;

Η εμφάνιση των ραγάδων συνδέεται κυρίως με ορμονικούς παράγοντες. Ορισμένες ορμόνες (κορτιζόλη, οιστρογόνα) διαταράσσουν τη δομή και τη λειτουργία των ινοβλαστών, των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση των ινών ελαστίνης και κολλαγόνου στο δέρμα. Επίσης, αυτές οι ίνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη στήριξη του δέρματος, καθώς διασφαλίζουν την αντοχή του στην τάνυση και την ελαστικότητά του. Λόγω της επίδρασης των ορμονών, οι ίνες αυτές μειώνονται και η ποιότητά τους φθίνει, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο εύθραυστο.

Η έντονη και βίαιη τάνυση του δέρματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των ραγάδων. Το δέρμα που έχει εξασθενήσει εξαιτίας των ορμονών, υφίσταται περαιτέρω διάταση που συχνά υπερβαίνει τα όρια της ελαστικότητάς του.

Εκτός από τις ορμονικές επιδράσεις και την τάνυση των ιστών του δέρματος, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου που ενδέχεται να προκαλέσουν την εμφάνιση ραγάδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:
 

  • Η νεαρή ηλικία της μητέρας: οι γυναίκες που μένουν έγκυες πριν από την ηλικία των 25 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ραγάδες.
  • Το βάρος: η μεγάλη και γρήγορη αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και/ή ο αυξημένος Δείκτης μάζας σώματος πριν από την εγκυμοσύνη ευνοούν επίσης την εμφάνιση των ραγάδων.
  • Το ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό σε σχέση με τις ραγάδες θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπ' όψιν.
  • Τέλος, αν το βάρος του μωρού είναι αυξημένο κατά τη γέννηση και/ή αν το μωρό είναι τελειόμηνο ή γεννηθεί μετά την καθορισμένη ημερομηνία, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να παρατηρήσετε ραγάδες.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Αποστολή