#ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Η ενασχόληση με τα μεγαλύτερα ᴨαιδιά κατά την εγκυμοσύνη

Pregnant mother & child
Μάθετε πως μπορείτε να είστε χαλαρή χωρίς να παραμελείτε τα παιδιά σας!
  • Από τη στιγμή που τα παιδιά σας μάθουν για την εγκυμοσύνη σας, ενημερώστε τα ότι δεν πρέπει να κουράζεστε και να σηκώνετε βάρη, για να προστατεύσετε το μωράκι που κρύβεται στην κοιλιά σας.
     
  • Προσπαθήστε να περιορίσετε το χρόνο που τα σηκώνετε στα χέρια, ιδιαίτερα εάν νιώσετε βάρος ή τράβηγμα στο κάτω μέρος της κοιλιάς.
     
  • Ωστόσο, είναι προφανές ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε εντελώς να σηκώνετε τα παιδιά σας. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να μάθετε να προστατεύετε τη μέση σας όταν τα σηκώνετε: για να σηκώσετε ένα παιδί από το έδαφος, μην σκύβετε μπροστά, αλλά κάντε βαθύ κάθισμα μπροστά στο παιδί με ίσια την πλάτη σας, αγκαλιάστε το και, στη συνέχεια σηκωθείτε χωρίς να σκύβετε, ενώ στηρίζεστε στο ένα πόδι.
     
  • Όταν η κοιλιά σας αρχίσει να μεγαλώνει, βάλτε το παιδί να «καβαλήσει» τον ένα σας γοφό, ενώ το στηρίζετε με τον πήχη σας.
     
  • Μπορείτε, επίσης, να κουβαλήσετε το παιδί σας στην πλάτη, με τη βοήθεια ενός μάρσιπου ή εσάρπας μεταφοράς νηπίων. Με αυτό τον τρόπο, το βάρος του παιδιού θα εξισορροπεί το βάρος της κοιλιάς σας.
     
  • Εάν θέλετε να αγκαλιάσετε και να χαϊδέψετε τα παιδιά σας, καθίστε μαζί με το παιδί σας σε μια μεγάλη πολυθρόνα ή σε ένα κρεβάτι.
     
  • Προτείνετε τακτικά στα παιδιά σας ήρεμες δραστηριότητες, που ταιριάζουν στην κατάστασή σας: παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια ή φτιάξτε μαζί ένα παζλ, διαβάστε ένα παραμύθι, φτιάξτε ένα γλυκό, δείτε μια ταινία, αγκαλιάστε και χαϊδέψτε τα ή ακόμα, πάρτε μαζί έναν υπνάκο. Εάν συνεχίσετε να τους προσφέρετε τέτοιου είδους προσωπικές στιγμές, θα κατανοήσουν πιο εύκολα το γεγονός ότι δεν μπορούν πλέον να παίζουν μαζί σας τόσο έντονα, καθώς και ότι πρέπει να σέβονται την ανάπαυσή σας.
     
  • Εάν έχετε αίσθημα βάρους στο κάτω μέρος της κοιλιάς αφού σηκώσετε το παιδί σας ή αφού παίξετε μαζί του για αρκετή ώρα, πρέπει να ξεκουραστείτε: ξαπλώστε ανάσκελα ή στο πλάι, εξηγώντας στο παιδί ότι έχετε κουραστεί. Για εκείνες τις στιγμές, προτείνετέ του μια ήρεμη δραστηριότητα κοντά σας.
     
  • Όταν κάνετε τα παιδιά σας μπάνιο, πάρτε μαζί σας μια μικρή καρέκλα ή ένα σκαμνί και τοποθετήστε το δίπλα στην μπανιέρα: με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειαστεί να μείνετε όρθια ή γονατιστή, όσο το παιδί παίζει στο νερό.
     
  • Για να ντύσετε τα παιδιά σας ή για να δέσετε τα κορδόνια τους, γονατίστε, κάντε βαθύ κάθισμα ή καθίστε στο δάπεδο, ανάλογα με το τι είναι πιο άνετο για εσάς. Το σημαντικό είναι να μην σκύβετε.
     
  • Η εγκυμοσύνη σας είναι, επίσης, μια πολύ καλή ευκαιρία να προτρέψετε τα παιδιά σας να αυτονομηθούν περισσότερο και να σας βοηθούν: ανάλογα με την ηλικία τους, μπορείτε να τους ζητήσετε να ντυθούν ή να βάλουν τα παπούτσια τους μόνα τους, να μαζέψουν το πιάτο τους μετά το γεύμα, να μαζέψουν τα παιχνίδια τους ή να τακτοποιήσουν το δωμάτιό τους κ.λπ. Αυτό σημαίνει λιγότερη προσπάθεια για εσάς!
     
  • Να θυμίζετε συχνά στα παιδιά σας ότι πρέπει να προσέχουν την κοιλιά σας: είναι πολύ εύκολο να σας χτυπήσουν με τα πόδια ή με τους αγκώνες τους, ενώ σκαρφαλώνουν στα γόνατά σας! Εντούτοις, μην ανησυχήσετε πολύ εάν συμβεί κάτι τέτοιο: το μωρό σας είναι καλά προστατευμένο από το υγρό που το περιβάλλει στον αμνιακό σάκο.
     
  • Ζητήστε όση περισσότερη βοήθεια μπορείτε: μην διστάσετε να επωφεληθείτε από τη βοήθεια του μπαμπά, των παππούδων, του παιδικού σταθμού ή της νταντάς, ώστε να βρίσκετε χρόνο να ξεκουράζεστε.