#ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Η καθημερινή υγιεινή

Essential washing habits - Baby & Child
Η υγιεινή του μωρού σας χρειάζεται φροντίδα πολλές φορές τη μέρα, πέρα από το καθημερινό μπάνιο του: το πρωί μόλις ξυπνήσει, το βράδυ για να ετοιμαστεί για ύπνο, μετά τα γεύματα…

ΜΙΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

 • Πριν ξεκινήσετε: αποκτήστε τη συνήθεια να πλένετε πάντα τα χέρια σας και να χρησιμοποιείτε αποκλειστικά προϊόντα ειδικά προσαρμοσμένα για το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας.
   
 • Τα μάτια: βρέξτε ένα βαμβακάκι ή μια αποστειρωμένη γάζα με φυσιολογικό ορό και περάστε απαλά τα βλέφαρα και τις γωνίες του ματιού. Αλλάξτε βαμβάκι για να πλύνετε το άλλο μάτι.
   
 • Τα αυτιά: τυλίξτε στρίβοντας ένα κομμάτι βαμβάκι με τα δάχτυλά σας για να γίνει «μυτερό» και καθαρίστε μόνο το εξωτερικό μέρος του αυτιού για να αποφευχθεί ο σχηματισμός βύσματος κυψελίδας (κερί). Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε μπατονέτες που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ακόμα και βλάβη.
   
 • Η μύτη: ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με τη διαδικασία καθαρισμού των αυτιών, βρέξτε το βαμβάκι με φυσιολογικό ορό και καθαρίστε απαλά το ένα ρουθούνι. Αλλάξτε βαμβάκι για να πλύνετε το άλλο ρουθούνι.
   
 • Το πρόσωπο: να το καθαρίζετε όσες φορές χρειάζεται μέσα στην ημέρα, χωρίς να αμελείτε να καθαρίσετε την περιοχή πίσω από τα αυτιά όπου συσσωρεύονται συνήθως ακαθαρσίες. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθαριστικό υγρό που δεν χρειάζεται ξέπλυμα ή ένα γαλάκτωμα καθαρισμού πάνω σε βαμβάκι, το οποίο θα πρέπει να ξεπλύνετε.
   
 • Τα μαλλιά: για να χτενίσετε το μωρό σας, χρησιμοποιήστε μια απαλή βούρτσα «ειδική για μωρά».
   
 • Τα νύχια: περιμένετε τουλάχιστον έναν μήνα προτού κόψετε τα νύχια του παιδιού σας για πρώτη φορά. Αν το κάνετε πιο πριν, τα νύχια είναι πολύ εύθραυστα και εύθριπτα. Στη συνέχεια, να κόβετε τακτικά τα νύχια του μωρού με ένα ψαλίδι με στρογγυλεμένες άκρες. Επιλέξτε μια στιγμή ηρεμίας, κρατήστε καλά το χέρι ή το πόδι του και να του μιλάτε τρυφερά για να μείνει ήρεμο καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Προσέξτε να μην τα κόψετε πολύ κοντά για να αποφευχθούν οι μολύνσεις στο περίγραμμα του νυχιού!
   
 • Η αλλαγή της πάνας: καθαρίζετε σχολαστικά τους γλουτούς του μωρού με κάθε αλλαγή της πάνας, ιδιαίτερα ανάμεσα στις πτυχώσεις όπου η υγρασία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά μωρομάντηλα, ένα καθαριστικό υγρό που δεν χρειάζεται ξέπλυμα ή ένα γαλάκτωμα καθαρισμού. Να στεγνώνετε απαλά το δέρμα του μωρού σας προτού ξαναβάλετε πάνα.
   
 • Ο ομφάλιος λώρος: μετά τη γέννηση, πρέπει να φροντίζετε τον ομφάλιο λώρο του μωρού μέχρι να «πέσει» μόνος του, μετά από μία εβδομάδα ή δέκα μέρες. Για να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα μόλυνσης, να τον απολυμαίνετε καθημερινά χρησιμοποιώντας μια αποστειρωμένη γάζα εμποτισμένη με αντισηπτικό. Κατόπιν, να τον στεγνώνετε σχολαστικά με μια καθαρή γάζα.
   
 • Τα χέρια: να έχετε πάντα μαζί σας μωρομάντηλα για να καθαρίζετε τα χέρια του μωρού σας κατά τη διάρκεια της βόλτας, την ώρα του φαγητού ή ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο.
   
 • Τέλος, μπορείτε να ψεκάζετε τα ρούχα ή το δέρμα του κεφαλιού του μωρού σας με λίγη μη αλκοολούχα κολόνια ειδική για μωρά για να το αρωματίσετε διακριτικά. Με τον τρόπο αυτό διεγείρετε την αίσθηση της όσφρησής του.