#ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Ερεθισμοί στη μηρογεννητική περιοχή

bebemenu
Το δέρμα των γλουτών του μωρού είναι ευαίσθητο και ερεθίζεται εύκολα, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του. Ενδεικτικά, έως το 60% των μωρών ταλαιπωρείται από τέτοιους ερεθισμούς κατά τους πρώτους 12 μήνες.

Η τριβή από την πάνα, η επαφή με τα κόπρανα και τα ούρα, καθώς και το ξεκίνημα της οδοντοφυΐας, η διαφοροποίηση της διατροφής, η διάρροια, ένα μολυσματικό επεισόδιο ή η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσουν ερύθημα των γλουτών.

Τα ερυθήματα μηρογεννητικής περιοχής, ενώ είναι γενικά ακίνδυνα, δεν πρέπει, ωστόσο, να παραμελούνται, διότι ενδέχεται να είναι επώδυνα για το μωρό σας. Επίσης, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά ενδέχεται να εξελιχθούν σε πολύ πιο σοβαρές αλλοιώσεις του δέρματος που θα χρειαστούν ιατρική φροντίδα.

Διαβάστε τις συμβουλές μας σχετικά με το πώς να φροντίσετε το ευαίσθητο δέρμα των γλουτών του μωρού σας!

Τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση ερεθισμού;

 • Να αλλάζετε πολύ τακτικά την πάνα του μωρού σας, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μόλις διαπιστώσετε ότι έχει λερωθεί.
   
 • Να αφήνετε το δέρμα του μωρού να αερίζεται όσο το δυνατόν πιο συχνά, χωρίς πάνα.
   
 • Σε κάθε αλλαγή πάνας, να καθαρίζετε απαλά το δέρμα με ειδικό προϊόν και να το στεγνώνετε ταμπονάροντας απαλά.
   
 • Να εφαρμόζετε ένα ειδικό δερμοκαλλυντικό προϊόν φροντίδας με καθαριστικές και επανορθωτικές ιδιότητες.
   
 • Μόλις εξαφανιστεί ο ερεθισμός, να χρησιμοποιείτε προληπτικά σε κάθε αλλαγή πάνας μια προστατευτική κρέμα με βάση το οξείδιο του ψευδαργύρου για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση του.
   
 • Αν οι αλλοιώσεις στο δέρμα του μωρού αρχίσουν να τρέχουν υγρό, αν δυσκολεύεται να φάει, αν έχει διάρροια που επιμένει, αν παρουσιάσει δερματικό εξάνθημα ή αν η κατάσταση του δέρματος δεν βελτιώνεται μετά από 3 ή 4 μέρες εφαρμογής των ειδικά σχεδιασμένων προϊόντων, απευθυνθείτε στον παιδίατρο σας.