#ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Ατοπικό Δέρμα

Baby_2
Το δέρμα του μωρού σας είναι μια ασπίδα προστασίας απέναντι στον έξω κόσμο. Ταυτόχρονα, είναι και μία πηγή αλληλεπίδρασης, αφύπνισης και συναισθημάτων που συνδέονται με κάθε μία από τις αισθήσεις του μωρού σας. Επειδή το δέρμα παρέχει στο μωρό σας προστασία και βοηθά στην ανάπτυξη των αισθήσεων, χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και την πλήρη προσοχή σας από την πρώτη ημέρα της γέννησης του. Για να του δώσετε την κατάλληλη φροντίδα που χρειάζεται καθημερινά, είναι σημαντικό να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τον τύπο του δέρματός του, να κατανοήσετε πλήρως τις ανάγκες του και να χρησιμοποιήσετε τα κατάλληλα προϊόντα για τον συγκεκριμένο τύπο δέρματος.

Τι είναι η Ατοπική Δερματίτιδα;

Η Ατοπική Δερματίτιδα ή το ατοπικό έκζεμα είναι μια διαταραχή του δερματικού φραγμού που καθιστά την επιδερμίδα ευάλωτη στις εξωτερικές επιθέσεις. Επηρεάζει 1 στα 5 παιδιά1 και μπορεί να εμφανιστεί από την ηλικία των 2 μηνών.

Η Ατοπική Δερματίτιδα είναι συχνά κληρονομική, καθώς έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι εάν ένας από τους γονείς είχε αυτό το δερματικό ζήτημα, το παιδί έχει πιθανότητα εμφάνισης 40 έως 50%. Αν και οι 2 γονείς είχαν ατοπική δερματίτιδα, το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει το 80%².

Ως εκ τούτου, η Ατοπική Δερματίτιδα είναι μια κοινή διαταραχή του δέρματος, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό. Η επίγνωση των αιτιών της Ατοπικής Δερματίτιδας, η έγκαιρη διάγνωση και ιδιαίτερα η κατάλληλη καθημερινή φροντίδα του συγκεκριμένου τύπου δέρματος είναι βασικοί παράγοντες για τη σωστή περιποίησή του.

Η εφαρμογή μίας μαλακτικής κρέμας από την πρώτη ημέρα της γέννησης, με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, επιτρέπει τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της ατοπικής δερματίτιδας από 33% έως 50%3

1. Watson W. Studies, 2011, ISAAC Steering Committee, 1998

2. Böhme 2003, Taïb 2008

3. Eric L Simpson UK 2014, Kenta Horimukia Japan 2014

Αναγνωρίζοντας το δέρμα του μωρού με Ατοπική Δερματίτιδα

Το δέρμα με ατοπική δερματίτιδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα εξαιρετικά ξηρό δέρμα στο πρόσωπο και το σώμα, με εναλλαγές σε περιόδους έξαρσης και ύφεσης, με ερυθρότητα και τοπικές κοκκινίλες. Στα παιδιά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αίσθημα κνησμού, μερικές φορές σε έντονο βαθμό, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής τους και ειδικότερα τον ύπνο τους. Εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για μία αναλυτική διάγνωση.

Κατανοώντας το Ατοπικό Δέρμα του μωρού

Σύγκριση του δέρματος μεταξύ βρεφών & ενηλίκων

Το δέρμα του μωρού σας είναι όπως το δέρμα κάθε μωρού, αλλά στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά εύθραυστο.

Κατά τη γέννηση, ο δερματικός φραγμός του μωρού είναι ανώριμος. Έτσι, το δερματάκι του είναι εξαιρετικά εύθραυστο και ευάλωτο στις καθημερινές εξωτερικές επιθέσεις, ενώ δεν φθάνει στο πρώτο στάδιο ωριμότητας πριν την ηλικία των δύο ετών.

Παράλληλα, από την πρώτη ημέρα της γέννησης μέχρι και την ηλικία των 2 ετών, το δέρμα του μωρού δεν είναι ακόμα σε θέση να διατηρήσει το επίπεδο υγρασίας που χρειάζεται για να λειτουργήσουν σωστά τα κύτταρα του.

Το δέρμα του διαθέτει ένα συγκεκριμένο απόθεμα επιδερμικών βλαστοκυττάρων, μέγιστο τη στιγμή της γέννησης, που επιτρέπει στα κύτταρα της επιδερμίδας να αναγεννώνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Αυτό το κυτταρικό απόθεμα, είναι εξαιρετικά ευάλωτο και εύθραυστο μέχρι την ηλικία των 2 ετών.

Όλα αυτά τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της βρεφικής επιδερμίδας, σε σύγκριση με το δέρμα των ενηλίκων, έχουν αποδειχθεί επιστημονικά χάρη στην καινοτόμα έρευνα της Mustela, που ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, στην οποία μελετήθηκε το βρεφικό δέρμα, από τις πρώτες ημέρες της γέννησής.

Σύγκριση Ατοπικού & Κανονικού Δέρματος

Οι ερευνητές της Mustela στα εργαστήρια Expanscience Laboratories ανέλυσαν τη φυσιολογία του Ατοπικού Δέρματος σε μωρά και παιδιά, κι έτσι κατάφεραν να αναγνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του:

1. Έλλειψη λιπιδίων

Η Ατοπική Δερματίτιδα οφείλεται στην υπερμετασχητικότητα του δέρματος που παραμένει εξαιρετικά εύθραυστο σε ορισμένα βρέφη και ευάλωτο απέναντι στα αλλεργιογόνα. Συνήθως, για να προστατεύσει το δέρμα τον εαυτό του, σχηματίζει μια λεπτή στρώση νερού και λιπιδίων στην επιφάνειά του, το υδρολιπιδικό φιλμ. Επιπλέον, το περίβλημα του δέρματος σχηματίζει ένα συμπαγές «τοίχο» που εξασφαλίζει τη στεγανότητα του.

Στην περίπτωση της ατοπίας, το υδρολιπικό φιλμ είναι λιγότερο πυκνό και το περίβλημα του δέρματος είναι ευάλωτο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η απώλεια νερού να είναι μεγαλύτερη από το κανονικό, προκαλώντας ξηρότητα στο δέρμα. Το δέρμα χάνει τη στεγανότητά του και δεν είναι πλέον σε θέση να εκτελέσει το ρόλο του φραγμού σε εξωτερικές επιθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι η πόρτα είναι ανοικτή για να επιτρέψει την είσοδο των αλλεργιογόνων, με αποτέλεσμα το δέρμα να αντιδρά!

2. Ανισορροπία της φυσικής άμυνας

Το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών και των παιδιών με Ατοπική Δερματίτιδα είναι πιο ευαίσθητο στα ερεθίσματα. Αυτή η ευαισθησία, δηλαδή η είσοδος των αλλεργιογόνων προκαλεί έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στο δέρμα που έχει ως αποτέλεσμα τα κόκκινα σημάδια και τον κνησμό.

3. Διαταραγμένο κυτταρικό απόθεμα

Το κυτταρικό απόθεμα, το οποίο είναι μέγιστο κατά τη γέννηση και διαρκεί μια ζωή, είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στα μωρά και στα βρέφη με Ατοπική Δερματίτιδα.

 

atopic_1

 

Αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες του δέρματος με Ατοπική Δερματίτιδα

Χάρη σε αυτές τις ανακαλύψεις, οι ερευνητές μας επέλεξαν για τη σειρά Stelatopia και τη φροντίδα του Ατοπικού Δέρματος2 πατενταρισμένα φυσικά ενεργά συστατικά που έχουν κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, από την πρώτη ημέρα της γέννησης:

- Sunflower Oil Distillate: έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και παρέχει λιπίδια που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα

- Avocado Perseose®: διατηρεί τον κυτταρικό πλούτο, ενυδατώνει και προστατεύει τον δερματικό φραγμό που καταπονείται καθημερινά καθημερινά στο δέρμα με ατοπική δερματίτιδα

 

atopic_2_0

 

Ανακαλύψτε τη σειρά προϊόντων Mustela για το Ατοπικό Δέρμα

Η Mustela προτείνει τη νέα γενιά προϊόντων περιποίησης Stelatopia, μια ολοκληρωμένη σειρά υγιεινής και περιποίησης, ειδικά σχεδιασμένη για να ανακουφίζει το δέρμα των μωρών και των παιδιών με Ατοπική Δερματίτιδα. Εξασφαλίζει κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και υψηλή ανεκτικότητα από την πρώτη ημέρα της γέννησης, κάτω από δερματολογικό και παιδιατρικό έλεγχο.

Η καθημερινή εφαρμογή των προϊόντων Stelatopia από την πρώτη ημέρα της γέννησης μειώνει κατά 51% την πιθανότητα εμφάνισης κλινικών συμπτωμάτων του Ατοπικού Δέρματος σε 9 μήνες4

4. Κλινική μελέτη σε 113 μωρά, με μεγάλη πιθανότητα ανάπτυξης ατοπικής δερματίτιδας (και οι γονείς έχουν ατοπική δερματίτιδα)