Μαθήματα βρεφικής κολύμβησης: όλα τα οφέλη για το μωρό σας!Μάρτιος 2014

Μετά από 9 μήνες στην κοιλίτσα της μανούλας τους, όλα τα μωρά αισθάνονται σαν στο σπίτι τους μέσα στο νερό! Μέχρι την ηλικία των 12 μηνών περίπου, το κολύμπι αποτελεί φυσική δραστηριότητα για τα βρέφη. Αυτό σημαίνει ότι όταν βρίσκονται στο νερό, κλείνουν αυθόρμητα το στόμα τους, κρατάνε την αναπνοή τους και κινούν τα χέρια και τα πόδια τους. Γιατί δεν αξιοποιείτε αυτές τις φυσικές ικανότητες του μωρού σας και περάστε χρόνο μαζί κάνοντας μαθήματα βρεφικής κολύμβησης;

 

Μια πλήρης δραστηριότητα
Σε πολλές πισίνες γίνονται μαθήματα βρεφικής κολύμβησης. Ο στόχος δεν είναι να μάθουν τα μωρά να κολυμπούν, αλλά αντίθετα να αναπτύξουν τις αισθήσεις τους και τις κινητικές τους δεξιότητες. Όταν βρίσκονται μέσα στο νερό, αντιλαμβάνονται καλύτερα το σώμα τους. Μαθαίνουν πως να κινούνται διαφορετικά και ανακαλύπτουν νέες αισθήσεις. Με αυτό το τρόπο αποκτούν επίσης περισσότερη αυτοπεποίθηση. Γίνονται πιο αυτόνομα και αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες αλληλεπιδρώντας με την υπόλοιπη ομάδα. Ταυτόχρονα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για να ισχυροποιήσετε τις σχέσεις σας με το μωρό και να μοιραστείτε μαζί στιγμές απόλαυσης. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς;

 

Πως γίνονται τα μαθήματα
Κάθε μωρό συνοδεύεται από τον ένα ή και τους δύο γονείς του. Ένας ειδικά εκπαιδευμένος ναυαγοσώστης επιβλέπει όλη την ομάδα. Το νερό είναι προθερμασμένο σε θερμοκρασία δωματίου – μεταξύ 32°C και 37°C. Παίρνετε αγκαλιά το μωράκι σας και το κρατάτε όσο απαλά χρειάζεται και μπαίνετε στο νερό. Μόλις νιώσει άνετα στο νερό, ο ναυαγοσώστης θα σας βυθίσει σταδιακά κάτω από την επιφάνεια του νερού (χωρίς να πιέσει καθόλου το παιδί σας), και έπειτα θα αφήσετε το παιδί και θα κάνετε μερικά βήματα πίσω. Θα νιώσετε μεγάλη έκπληξη όταν δείτε το παιδί σας να κολυμπάει προς το μέρος σας κάτω από το νερό! Αλλά εάν το μωρό σας δεν μπορέσει να το κάνει αυτό ακόμα....Μην πανικοβληθείτε! Ίσως χρειάζονται αρκετά μαθήματα πριν το καταφέρει. Τα μωρά μαθαίνουν με διαφορετική ταχύτητα, ανάλογα με την ηλικία, την φύση τους και πόσο άνετα νιώθουν από φυσικού τους όταν βρίσκονται μέσα στο νερό. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, μια σειρά υδάτινων παιχνιδιών που διεγείρουν τις αισθήσεις θα είναι διαθέσιμα για τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία, και θα περιλαμβάνουν μπάλες, σχεδίες, πλαστικούς δακτυλίους, πατάκια και τσουλήθρες. Όλα αυτά θα τους προσφέρουν τη δυνατότητα διασκέδασης και της ανακάλυψης νέων αισθήσεων – είτε με τους γονείς τους είτε με τα υπόλοιπα παιδάκια. Αν το μωρό σας αρχίζει να κουράζεται ή αν κρυώνει πριν ξεκινήσει το μάθημα, μην το πιέσετε. Βγείτε από το νερό και τυλίξτε το με μια μαλακή πετσέτα για να το ζεστάνετε. Ο κύριος στόχος αυτών των μαθημάτων κολύμβησης είναι η διασκέδαση!

 

Πρακτικές πληροφορίες
Μπορείτε να ξεκινήσετε τα μαθήματα βρεφικής κολύμβησης μόλις το παιδί κάνει τα πρώτα του εμβόλια – όταν είναι περίπου 4 μηνών. Πριν κάνετε την εγγραφή, θα σας ζητηθεί ένα ιατρικό πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι το παιδί σας είναι κατάλληλο να κολυμπήσει. Θυμηθείτε να παίρνετε πάντα μαζί σας μια αδιάβροχή πάνα ή ένα μαγιώ που δεν επιτρέπει τις "διαρροές",  έτσι ώστε να αποφύγετε ατυχήματα μέσα στο νερό. Τα μαθήματα διαρκούν μέχρι και 30 λεπτά για μωρά ηλικίας μέχρι 18 μηνών, και έπειτα μέχρι και μια ώρα για παιδιά ηλικίας από 18 μηνών έως και 6 χρονών. Ύστερα, τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε κανονικά μαθήματα κολύμβησης. Θα νιώθουν ήδη εξαιρετικά άνετα μέσα στο νερό, χάρη στα μαθήματα βρεφικής κολύμβησης, και θα είναι ιδιαίτερα εύκολο γι’ αυτά να μάθουν κανονικό κολύμπι! Μετά το μάθημα, θηλάστε ή ταΐστε με μπιμπερό το μικρό σας, ή δώστε του ένα μικρό σνακ, αναλόγως την ηλικία του. Όταν μπαίνουν στο νερό δίνουν όλη τους την ενέργεια και πιθανότατα θα είναι πεινασμένα. Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, κάντε τους ένα καλό μπάνιο και ενυδατώστε την επιδερμίδα τους, έτσι ώστε να απομακρύνετε όλα τα ίχνη χλωρίου και ταυτόχρονα να καταπραΰνετε και να θρέψετε το δερματάκι τους. Γαλήνια και ήρεμα, τα παιδιά σας δεν χρειάζονται τίποτα άλλο παρά μια καλή ξεκούραση για να ανακάμψουν!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Αποστολή

Διαβάστε επίσης:

3

Η Mustela αοκαλύτει τα μυστικά της βρεφικής ειδερμίδας

Η Mustela ανακάλυψε ένα καλά φυλαγμένο μυστικό στην καρδιά της βρεφικής επιδερμίδας: μια πολύτιμη πηγή κυττάρων τα οποία αποτελούν πραγματική πηγή ζωής για την επιδερμίδα.