#ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Θηλασμός- το άρθρο του ειδικού

Breastfeeding Myths & reality - Maternity
Βιώνετε μια από τις ομορφότερες στιγμές της ζωής σας ως γυναίκα: τη γέννηση του μωρού σας. Και πιθανώς έχετε επιλέξτε να παρατείνετε αυτούς τους 9 μήνες στενής επαφής θηλάζοντας το παιδί σας. Με τον τρόπο αυτό θα του προσφέρετε την καλύτερη δυνατή διατροφή και, επίσης, θα δημιουργήσετε έναν μοναδικό συναισθηματικό δεσμό μεταξύ σας.
Αν και όλες σχεδόν οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να θηλάσουν το παιδί τους, η σωστή ενημέρωση είναι η βάση του επιτυχημένου θηλασμού. Δείτε μαζί μας όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να θηλάσετε με ηρεμία το μωρό σας και μην σταματήσετε να διαβάζετε σχετικά με το θέμα για να μάθετε ακόμα περισσότερα!

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο θηλασμός ήταν το μοναδικό μέσο που είχαν οι γυναίκες στη διάθεσή τους για να θρέψουν το μωρό τους, επομένως δεν ετίθετο το ερώτημα αν μια γυναίκα θα θήλαζε ή όχι. Σήμερα, κάθε μαμά αντιμετωπίζει αυτή την επιλογή κατά τη γέννηση του μωρού της. Για τις περισσότερες γυναίκες, ο θηλασμός εξακολουθεί να είναι η προφανής παράταση της εγκυμοσύνης. Πράγματι, σχεδόν το 70% των μωρών που γεννιούνται στη Γαλλία θηλάζουν από τη στιγμή που θα φύγουν από το μαιευτήριο. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται διαρκώς, καθώς το 1992, λιγότερα από τα μισά νεογέννητα άρχιζαν να θηλάζουν από τη στιγμή που έφευγαν από το μαιευτήριο. Εντούτοις, το ποσοστό παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες και, κυρίως, με τις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Για παράδειγμα, στη Νορβηγία, το 98% των μητέρων θηλάζουν τα μωρά τους κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους.

Το μητρικό γάλα, το φυσικό στοιχείο της διατροφής του ανθρώπου κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, αποτελεί μια καταπληκτική τροφή που καλύπτει απόλυτα τις διατροφικές ανάγκες του μωρού σας και προσαρμόζεται στην εξέλιξη της ανάπτυξής του με την πάροδο των μηνών. Πέρα από τη διατροφική διάσταση, ο θηλασμός αποτελεί νέα σωματική εμπειρία για τη μαμά και μέσο δημιουργίας ενός μοναδικού συναισθηματικού και σωματικού δεσμού με το μωρό. Τα οφέλη του είναι πολλά, τόσο για το μωρό σας όσο και για εσάς:

  • Για το μωρό σας
    • Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων, χάρη στους άφθονους προστατευτικούς παράγοντες που περιέχει εκ φύσεως το μητρικό γάλα και στην ιδιότητα του γάλακτος να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας.
    • Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των αλλεργιών και κυρίως, των διατροφικών αλλεργιών.
    • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.
       
  • Για εσάς
    • Διευκολύνει τη μήτρα να επανέλθει στη φυσιολογική της κατάσταση μετά τον τοκετό.
    • Βελτιώνει την υγεία σας: σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης, καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών ή της μήτρας είναι μειωμένος αν η γυναίκα θηλάσει.
    • Διευκολύνει τη δημιουργία ισχυρών συναισθηματικών δεσμών με το μωρό σας και ευνοεί το αίσθημα ευεξίας χάρη στην απελευθέρωση ορισμένων ορμονών κατά τη διάρκεια των θηλασμών.
    • Απλοποιεί τη ζωή σας και σας επιτρέπει να κάνετε οικονομία, καθώς δεν χρειάζεται να ετοιμάζετε τα μπιμπερό ή να αγοράσετε γάλα σε σκόνη!

Με πολύ σπάνιες εξαιρέσεις, όλες οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν τα μωρά τους. Εντούτοις, η έλλειψη ενημέρωσης μπορεί να αποτελέσει αιτία της αποτυχίας του θηλασμού. Αν θέλετε να θηλάσετε το μωρό σας, αξιοποιήστε την περίοδο της εγκυμοσύνης για να ενημερωθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο. Υπάρχουν πολλά βιβλία για το θέμα αυτό και μπορείτε, επίσης, να μιλήσετε με τη μαία σας ή με σύμβουλο ειδική σε θέματα γαλουχίας.

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΓΑΛΟΥΧΙΑΣ

Οι πρώτες μέρες μετά τη γέννα είναι καθοριστικές για τη σωστή έναρξη του θηλασμού. Πράγματι, η γαλουχία εξαρτάται πρώτα απ'όλα από τις απαιτήσεις του μωρού σας. Η άμελξη ενεργοποιεί την έκκριση των δύο κύριων ορμονών της γαλουχίας, της προλακτίνης και της ωκυτοκίνης. Όσο περισσότερο και καλύτερα θηλάζει το μωρό σας, τόσο περισσότερο γάλα παράγετε.

Όταν αυτό είναι δυνατόν, το μωρό πρέπει να τοποθετείται επάνω στην κοιλιά σας ακριβώς μετά τη γέννησή του. Θα το δείτε να αναζητά αυτόματα τον μαστό, στριφογυρίζοντας με ένταση και στρίβοντας το κεφάλι του δεξιά και αριστερά πάνω στο στήθος σας, έως ότου πιάσει μια θηλή. Σε αυτή την αναζήτηση καθοδηγείται από ένα υγρό που εκκρίνεται από τους μαστούς σας και έχει την ίδια μυρωδιά με το αμνιακό υγρό. Αφήστε το να ψάξει ελεύθερα, χωρίς να κρατάτε ή να σπρώξετε το κεφάλι του προς το μαστό σας γιατί τότε θα τραβηχτεί προς τα πίσω. Μόλις βρει το μαστό, αφήστε το να θηλάσει όπως θέλει, και όση ώρα θέλει.

Στο μέτρο του δυνατού, αυτός ο πρώτος θηλασμός πρέπει να πραγματοποιείται μέσα στις πρώτες δύο ώρες από τη γέννηση: μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, το αντανακλαστικό της αναζήτησης εξασθενεί. Εντούτοις, αν η καισαρική τομή ή κάποια άλλη επιπλοκή σας εμποδίσει να πραγματοποιήσετε αμέσως αυτόν τον πρώτο θηλασμό, μην ανησυχήσετε: μπορείτε να καθοδηγήσετε το μωρό προς το μαστό σας και να στρέψετε τη θηλή σας προς το στόμα του για να θηλάσει λίγο αργότερα.

Κατά τη γέννα και κατά τις πρώτες 2 ως 3 μέρες, οι μαστοί σας δεν παράγουν ακόμα γάλα, αλλά πύαρ (πρωτόγαλα). Πρόκειται για ένα παχύρρευστο κιτρινοπορτοκαλί υγρό με εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες και δράση κατά των λοιμώξεων. Περιέχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται το μωρό σας κατά τις πρώτες μέρες της ζωής του. Ειδικότερα, είναι εμπλουτισμένο με αντισώματα που θα προστατεύσουν το μωρό σας από αμέτρητα μικρόβια με τα οποία έρχεται σε επαφή κάθε δευτερόλεπτο από τη στιγμή που θα εγκαταλείψει τη μήτρα σας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της αρχικής περιόδου, είναι απαραίτητο να βάζετε το μωρό στο μαστό όσο το δυνατόν πιο συχνά: προτείνετε το μαστό κάθε φορά που ξυπνά και αφήνετέ το να θηλάσει όση ώρα θέλει. Βεβαιωθείτε ότι αυτοί οι θηλασμοί είναι αποτελεσματικοί, παρατηρώντας αν καταπίνει τακτικά.
Αυτοί οι συχνοί θηλασμοί θα διεγείρουν τη γαλουχία και θα προκαλέσουν την πρώτη κάθοδο του γάλακτος, 48 έως 72 ώρες μετά τη γέννα: οι μαστοί διογκώνονται, σκληραίνουν και πονούν ελαφρά. Τοποθετήστε το παιδί στο μαστό μόλις κατέβει το γάλα και συνεχίστε να το θηλάζετε πολύ συχνά κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών για να ανακουφίζετε τους μαστούς σας και να ενεργοποιηθεί σωστά η γαλουχία.

Ο αριθμός των καθημερινών θηλασμών ποικίλλει από μωρό σε μωρό. Κατά μέσο όρο, τα νεογέννητα ζητούν να θηλάσουν επτά ως οκτώ φορές το 24ωρο, αλλά κάποια ενδέχεται να απαιτούν ως και 12 θηλασμούς, ίσως και περισσότερους. Εμπιστευτείτε το παιδί σας και ανταποκριθείτε στις ανάγκες του.

ΟΙ ΣΩΣΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

  • Κατά τις πρώτες εβδομάδες, πρέπει να είστε πάντα κοντά στο μωρό σας και να του δίνετε το μαστό κάθε φορά που ξυπνά και/ή δείχνει ότι θέλει να φάει. Μην περιμένετε να κλάψει, αλλά να παρατηρείτε τις ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι θέλει να θηλάσει: αν στρέφει το κεφάλι του, το ανασηκώνει, ανοίγει το στόμα, βγάζει έξω τη γλώσσα του ή πιπιλίζει ό,τι βρίσκεται κοντά του, σημαίνει ότι είναι έτοιμο να θηλάσει.
     
  • Το μωρό σας θα καθορίσει τη συχνότητα των θηλασμών: μην επιβάλλετε προκαθορισμένα διαλείμματα ανάμεσα σε δύο θηλασμούς. Αν το μωρό σας είναι τελειόμηνο και υγιές, δεν χρειάζεται να το ξυπνάτε για να θηλάσει, ακόμα κι αν κοιμάται 6 ώρες συνεχώς ή περισσότερο.
     
  • Αν θέλετε να συνεχίσετε το θηλασμό περισσότερες μέρες, μην χρησιμοποιήσετε μπιμπερό κατά τις πρώτες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, αποφύγετε τελείως να δώσετε μπιμπερό ενώ περιμένετε την κάθοδο του γάλακτος. Με αυτόν τον τρόπο διακινδυνεύετε να παραποιηθεί το αντανακλαστικό θηλασμού του μωρού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να θηλάσει από το μαστό.
     
  • Να πλένετε τα χέρια σας πριν από κάθε θηλασμό, αλλά μην πολλαπλασιάσετε τις διαδικασίες υγιεινής των μαστών σας: το καθημερινό ντους είναι αρκετό.
     
  • Για κάθε θηλασμό, να κάθεστε κάπου ήσυχα (στο μέτρο του δυνατού), είτε ξαπλωμένη στο πλάι με το μωρό μπροστά σας είτε καθιστή με την πλάτη να στηρίζεται σε μαξιλάρια και το μωρό σας ξαπλωμένο στο χέρι σας ή, ακόμα καλύτερα, πάνω σε ένα μαξιλάρι θηλασμού. Να φροντίζετε επιμελώς να κάθεστε άνετα: πολλές ώρες μέσα στην ημέρα είναι αφιερωμένες στο θηλασμό τους πρώτους μήνες και η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους στη σπονδυλική στήλη.
     
  • Το μωρό σας πρέπει να είναι τοποθετημένο έτσι ώστε το πρόσωπό του να κοιτάζει προς το μαστό, το στόμα να είναι στο ύψος της θηλής, χωρίς να χρειάζεται να γυρίσει το κεφάλι του. Στρέψτε τη θηλή προς το στόμα του, φροντίζοντας το κεφάλι του να γέρνει προς τα πίσω. Αφήστε το να ανοίξει το στόμα και να πιάσει μόνο του το μαστό. Το πιγούνι του πρέπει να είναι κολλημένο στο μαστό για να είναι ελεύθερη η μύτη του.
     
  • Για να πάρει το μαστό, θα πρέπει να ανοίξει καλά το στόμα του για να πιάσει όλη τη θηλαία άλω και όχι μόνο τη θηλή. Αυτό το σημείο είναι εξαιρετικά σημαντικό για να αποφευχθεί ο σχηματισμός επώδυνων ραγάδων στο μαστό, αλλά και για να είναι αποτελεσματικοί οι θηλασμοί. Αν το μωρό σας δεν πιάσει καλά το μαστό, ανασηκώστε το και χαϊδέψτε το αυλάκι ανάμεσα στη μύτη και το άνω χείλος του (φίλτρο) με τη θηλή σας: με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει αντανακλαστικά το στόμα του και θα μπορέσετε να του ξαναδώσετε το μαστό σε καλύτερη θέση.
     
  • Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων, να δίνετε συστηματικά τους δύο μαστούς σας στο μωρό για να ενεργοποιηθεί σωστά η γαλουχία.
     
  • Να το αφήνετε να θηλάσει όση ώρα θέλει, χωρίς να επιβάλετε καθορισμένη διάρκεια και χωρίς να προσπαθείτε να καταλάβετε πόσο γάλα έχει πιει. Απλώς, για να αποφεύγετε τον πόνο αν ο θηλασμός διαρκεί πολύ, βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας είναι στη σωστή θέση και ότι κάθεστε άνετα.
     
  • Μετά το θηλασμό, αν το μωρό σας δεν κοιμάται, τοποθετήστε το σε όρθια θέση πάνω στον ώμο σας και χτυπήστε ελαφρά την πλάτη του, καθώς μπορεί να θέλει να ρευτεί. Αν αποκοιμηθεί, μπορείτε να το βάλετε στο κρεβάτι του χωρίς να το ξυπνήσετε.
     
  • Μετά από κάθε θηλασμό, να απλώνετε μια θρεπτική αλοιφή ειδική για το θηλασμό στις θηλές σας για να προστατεύσετε το ευαίσθητο δέρμα τους.

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που σας επιτρέπουν να βεβαιωθείτε ότι μωρό σας θήλασε αποτελεσματικά:

  • Κατά τη διάρκεια των θηλασμών, το μωρό σας θηλάζει «άπληστα» χωρίς να σταματά και καταπίνει κανονικά. Στην αρχή του θηλασμού, καταπίνει με κάθε κίνηση αναρρόφησης και, στη συνέχεια, οι γουλιές γίνονται πιο αραιές καθώς το γάλα μειώνεται.
     
  • Στο τέλος του θηλασμού, αφήνει το μαστό και αρχίζει να λαγοκοιμάται, ροδοκοκκινίζει και είναι εντελώς χαλαρό.
     
  • Η πάνα του μωρού σας είναι μούσκεμα, ενώ κάθε μέρα, κατά τις πρώτες εβδομάδες, έχει κενώσεις κίτρινου χρώματος ή με κοκκώδη υφή, 4 ως 8 φορές την ημέρα. Στη συνέχεια, οι κενώσεις μπορεί να μειωθούν, ως και μία ή δύο φορές την εβδομάδα ή ακόμα πιο σπάνιες χωρίς αυτό να αποτελεί πρόβλημα. Όσο τα κόπρανα συνεχίζουν να είναι μαλακά και η πάνα είναι βρεγμένη με ούρα, δεν υπάρχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας.
     
  • Το βάρος του αυξάνεται κανονικά. Δεν χρειάζεται να το ζυγίζετε κάθε μέρα ή, ακόμα χειρότερα, να το ζυγίζετε πριν και μετά από κάθε θηλασμό, καθώς αυτό δεν εξυπηρετεί σε τίποτα άλλο παρά μόνο στο να σας αγχώσει. Αν το μωρό σας αναπτύσσεται κανονικά, η μηνιαία μέτρηση του βάρους από τον γιατρό είναι αρκετή. Αν αυτό σας καθησυχάζει, μπορείτε να το ζυγίζετε μία φορά την εβδομάδα το πολύ, καθώς οι μεταβολές του βάρους σε μεγαλύτερη συχνότητα δεν είναι ενδεικτικές. 

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

  • Οι μαστοί που «τρέχουν»

Ειδικά κατά τις πρώτες εβδομάδες, η αυτόματη ροή γάλακτος είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, για παράδειγμα, όταν ακούτε το μωρό να κλαίει, αν το μωρό σας δεν έχει θηλάσει για πολλές ώρες, αν το σκέφτεστε, μετά από σεξουαλική επαφή ή εάν νιώσετε έντονη συναισθηματική φόρτιση. Αυτές οι υπερβολικές εκκρίσεις μπορεί να γίνουν ενοχλητικές, αλλά δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Τοποθετήστε ένα βαμβακερό επίθεμα μέσα στο σουτιέν με ενίσχυση, το οποίο θα απορροφά το υγρό.

  • Οι ραγάδες του μαστού

Οι ραγάδες μαστού, που είναι πιο συχνές σε γυναίκες με ανοιχτόχρωμο δέρμα και μαλλιά, εμφανίζονται συνήθως κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του μωρού. Μπορεί να έχουν διαφορετικό επίπεδο σοβαρότητας, δηλαδή να είναι ένας απλός ερεθισμός της θηλής μέχρι ένα σχίσιμο που ματώνει. Είναι εξαιρετικά επώδυνες κατά τη διάρκεια των θηλασμών, ενώ η εμφάνισή τους μπορεί να αποφευχθεί αν ληφθούν ορισμένες προφυλάξεις:

  • Μην αφαιρείτε το προστατευτικό σμήγμα του δέρματος των μαστών σας με το υπερβολικά συχνό πλύσιμο. Το καθημερινό ντους με ένα ήπιο τζελ καθαρισμού είναι αρκετό.
     
  • Φροντίζετε ώστε το μωρό σας να είναι στη σωστή θέση όταν θηλάζει, δηλαδή να είναι στραμμένο προς το μαστό, το στόμα να είναι εντελώς ανοικτό και να παίρνει όλη τη θηλή.
     
  • Μετά το θηλασμό, να στεγνώνετε τη θηλή σας και να απλώνετε μια προστατευτική αλοιφή ειδικά σχεδιασμένη για το θηλασμό.
     
  • Αν σχηματιστούν ραγάδες, να αφήνετε τους μαστούς σας όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα ακάλυπτους για να παίρνουν αέρα και να αλείφετε τακτικά τις θηλές που πονούν με επανορθωτική αλοιφή ειδικά σχεδιασμένη για το θηλασμό.
     
  • Οι εμφράξεις

Πολύ συχνά, κατά τις πρώτες καθόδους του γάλακτος, η έμφραξη εκδηλώνεται με επώδυνη σκλήρυνση των μαστών. Για να αποφευχθούν, είναι απαραίτητο να βάζετε το μωρό σας στο μαστό όσο το δυνατόν πιο συχνά. Αν η έμφραξη επιμένει, μπορείτε να προκαλέσετε με το χέρι σας τη ροή του γάλακτος κρατώντας τη θηλαία άλω ανάμεσα στα δάχτυλα και τραβώντας την απαλά. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε αυτή τη διαδικασία ενώ κάνετε ζεστό ντους, πράγμα που θα διευκολύνει τη ροή του γάλακτος. Αν δεν τα καταφέρνετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντλία θηλασμού. Συνεχίστε έως ότου μαλακώσουν οι μαστοί σας και πάψουν να προκαλούν δυσφορία.

  • Η λεμφαγγειίτιδα ή η φλεγμονώδης μαστίτιδα

Η λεμφαγγειίτιδα εκδηλώνεται με μεγάλη και επίπονη διόγκωση του μαστού, ο οποίος κοκκινίζει και είναι ζεστός. Παράλληλα, μπορεί να έχετε πυρετό, να νιώθετε έντονη κούραση και διάχυτο πόνο: αυτά τα συμπτώματα μοιάζουν με τα συμπτώματα της γρίπης. Αν υποψιάζεστε λεμφαγγειίτιδα, αρχίστε να λαμβάνετε τα εξής μέτρα:
 

  • Να βάζετε το μωρό στο μαστό σας όσο το δυνατόν πιο συχνά, ειδικά στην πλευρά που έχει το πρόβλημα.
     
  • Να ξεκουράζεστε ξαπλωμένη στο κρεβάτι, με το μωρό σας δίπλα σας.
     
  • Να τοποθετείτε ζεστή και υγρή πετσέτα στο μαστό που πονά ή, αντίθετα, να βάζετε πάγο αν αυτό σας ανακουφίζει περισσότερο.


Αν δεν υπάρξει βελτίωση μέσα σε 24 ώρες, επισκεφθείτε τον γιατρό σας: πιθανώς χρειάζεστε θεραπεία με αντιβίωση. Εντούτοις, πρέπει να γνωρίζετε ότι μια λεμφαγγειίτιδα δεν υπαγορεύει τη διακοπή του θηλασμού.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ

Ο θηλασμός καταστρέφει τους μαστούς.
ΨΕΜΑ
Η χαλάρωση των μαστών συνδέεται με τις έντονες μεταβολές του όγκου και αποτελεί εγγενή κίνδυνο της εγκυμοσύνης, είτε θηλάσετε είτε όχι. Αν ο θηλασμός πραγματοποιείται σωστά, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι εμφράξεις και ο απογαλακτισμός γίνεται σταδιακά, οι μαστοί θα ταλαιπωρούνται λιγότερο απ' ό,τι αν διακοπεί απότομα η γαλουχία κατά τη γέννα.

Αν το στήθος είναι μικρό, παράγει λίγο γάλα.
ΨΕΜΑ
Ο μαστικός αδένας έχει ουσιαστικά τον ίδιο όγκο σε όλες τις γυναίκες. Το μέγεθος του στήθους δεν έχει καμία σχέση με την ποσότητα του γάλακτος που παράγεται.

Μερικές φορές, το μητρικό γάλα δεν είναι αρκετά θρεπτικό.
ΨΕΜΑ
Το γάλα δεν είναι ποτέ βλαβερό, ελαφρύ ή όχι αρκετά θρεπτικό. Αν το παιδί σας δεν αναπτύσσεται ικανοποιητικά, η εξήγηση πρέπει συνήθως να αναζητηθεί στον εσφαλμένο τρόπο θηλασμού από το μαστό. Ενδέχεται επίσης να διαπιστώσετε προσωρινή μείωση της παραγωγής του γάλακτός σας, εξαιτίας τις κούρασης, της έντονης συναισθηματικής φόρτισης, του άγχους, της αλλαγής του ρυθμού της ζωής… Μην πανικοβληθείτε: απλώς, να θηλάζετε πιο συχνά και όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα το μωρό σας και να ξεκουράζεστε πολύ. Η γαλουχία σας θα επανέλθει σύντομα στον φυσιολογικό ρυθμό.

Ο θηλασμός εμποδίζει την απώλεια βάρους μετά τη γέννα.
ΨΕΜΑ
Η παραγωγή γάλακτος είναι υπεύθυνη για την κατανάλωση ενός μεγάλου μέρους των ημερήσιων θερμίδων σας. Αν τρώτε ισορροπημένα και καταναλώνετε λογική ποσότητα φαγητού, ο θηλασμός μπορεί αντίθετα να σας βοηθήσει να χάσετε γρήγορα τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Πρέπει να πίνουμε πολλά υγρά όταν θηλάζουμε.
ΨΕΜΑ
Η παραγωγή γάλακτος δεν εξαρτάται από την ποσότητα του νερού που περιέχει το γάλα, αλλά από τη συχνότητα των θηλασμών και την αποτελεσματικότητά τους. Γι' αυτό, να πίνετε όταν διψάτε χωρίς να πιέζεστε.

Μπορούμε να κοιμόμαστε με το μωρό μας για να διευκολύνεται ο θηλασμός.
ΑΛΗΘΕΙΑ
Η εγγύτητα μητέρας και μωρού ευνοεί τον θηλασμό και όταν το μωρό είναι κοντά σας διευκολύνονται σημαντικά οι νυχτερινοί θηλασμοί. Εντούτοις, είναι σημαντικό να τηρείτε τους κανόνες ασφαλείας όταν θέλετε να κοιμηθείτε με το μωρό σας στο κρεβάτι σας: μην το σκεπάζετε με πάπλωμα, μην του βάζετε μαξιλάρι, το στρώμα πρέπει να είναι σκληρό, να μην υπάρχει κίνδυνος πτώσης κ.λπ. Μια άλλη πιθανή επιλογή είναι να τοποθετήσετε το κρεβάτι του μωρού σας δίπλα στο δικό σας ή να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό λίκνο που προσαρμόζεται στο πλάι του κρεβατιού σας.

Οι νυχτερινοί θηλασμοί διευκολύνουν το ξεκίνημα και τη διατήρηση της γαλουχίας.
ΑΛΗΘΕΙΑ
Τα περισσότερα βρέφη έχουν ανάγκη το νυχτερινό θηλασμό κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Επιπλέον, οι νυχτερινοί θηλασμοί συμβάλλουν στη σωστή καθιέρωση της γαλουχίας, καθώς αποφεύγεται το μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο ερεθίσματα. Επομένως, μην προσπαθήσετε να πιέσετε το μωρό «να κοιμάται όλη τη νύχτα» από πολύ νωρίς.

Αν μια μητέρα που θηλάζει έχει πυρετό, δεν πρέπει να θηλάζει.
ΨΕΜΑ
Συμβαίνει το αντίθετο: με τη συνέχιση του μητρικού θηλασμού μεταφέρονται στο μωρό τα απαραίτητα αντισώματα, προκειμένου ο οργανισμός του να αμυνθεί σε περίπτωση μόλυνσης.

Μια γυναίκα με επίπεδες ή κακοσχηματισμένες θηλές δεν μπορεί να θηλάσει.
ΨΕΜΑ
Τα μωρά καταφέρνουν πάντα να θηλάσουν, ανεξάρτητα από το σχήμα του μαστού. Απλώς, φροντίστε να τοποθετείτε το παιδί σας στη σωστή θέση, δηλαδή να κοιτάζει προς το μαστό σας. Αν δυσκολεύεται να «πιάσει» το μαστό, για παράδειγμα, επειδή είναι πολύ διογκωμένος από το γάλα, τραβήξτε ελαφρά τη θηλή για να μαλακώσει και πιέστε για να βγει λίγο γάλα προτού δώσετε το μαστό στο παιδί σας.

Το μωρό που θηλάζει χρειάζεται συμπλήρωμα βιταμίνης K.
ΑΛΗΘΕΙΑ
Αυτό το συμπλήρωμα συνιστάται από τη στιγμή της γέννησης και η χορήγησή της θα συνταγογραφηθεί από το μαιευτήριο.

Ένα ιστορικό αποστήματος στο μαστό αποτελεί αντένδειξη για το θηλασμό.
ΨΕΜΑ
Αυτό δεν τροποποιεί την ικανότητα του μαστικού αδένα να παράγει γάλα κατά τη διάρκεια μιας νέας εγκυμοσύνης.